ЗИМНО АЛПИЙСКО ИЗКАЧВАНЕ НА ЛЕГЕНДАРНИЯ ВРЪХ ЗЛИЯ ЗЪБ ПО НЕГОВИЯ ЮЖЕН РЪБ

30 Декември

Изкачването на Злия зъб носи със себе си много вълнения, трепети и силни емоции, които не се забравят.
Това важи в особено пълна сила, когато става въпрос за зимно изкачване, тогава когато планината е затрупана от дебели пластове тежък сняг и изглежда по един неописуем начин!

Злия зъб е считан за най-трудния за изкачване връх в родината – не за друго, а просто защото от всички страни е защитен от крепостни стени – не е възможно да се стигне до върха, без да използваме и ръцете си за изкачването.
Но освен това Злия зъб е една истинска легенда, по неговите ръбове и стени е писана не малка част от историята на родния алпинизъм и този връх заема едно много специално място в сърцата на всички нас, любителите на планините и планинарството!

Ще изкачим гордата му снага по най-слабото му място – неговият южен ръб – една задължителна класика за всеки, който има желание да премине в един следващ етап в зимното планинарство и зимната планина!
А какво да кажем за гледките … Едва ли някой някога може да забрави това, което се вижда от върха на Злия зъб през зимата – тук са може би най-епичните и шеметни пропасти, стени и върхове в нашата родина!

Програма подходяща за хора в много добра физическа форма и за тези от вас, които се готвят за върхове като: Мон Блан, Елбрус, Казбек и др.

ПРОГРАМА:

Пристигаме с личен транспорт на паркинга на ЦПШ в 06:30ч в събота. Оставяме колите там и се отправяме към х. Мальовица, където ще се подкрепим с топъл чай и нещо сладко за нашия щурм към върха. От тук се насочваме през зимната приказка на Мальовишка долина към заслон БАК. Насочваме се по стръмният улей към премката между Орловец и Злия зъб, като ще се движим по всички правила за движение в лавиноопасен терен. Достигаме премката и се насочваме към Южен ръб, където започва най-красивата част! Изкачваме се бавно, а планинарските ни сърца туптят силно и ликуват от красивото катерене и фантастичните гледки! Ето че вече сме на върха – заобикаля ни една неописуема алпийска приказка, а ние сме в средата и!
След почивката, ще започнем своя път обратно надолу, изпълнени с невероятни спомени за красиви моменти и пейзажи. Слизаме на хижата, където ще се отбием за заслужена топла супа. Слизаме на ЦПШ и отпътуваме към родните места – край на програмата.

 • Изкачване

  1000м

 • Спускане

  1000м

 • Разстояние

  12км

 • Време

 • Настаняване

  Хижа Мальовица

 • Включено изхранване