ВИА ФЕРАТА КУКЛАТА И ВРЪХ ЗЛИЯ ЗЪБ

13-14 Август

Двудневно алпийско приключение из любимата на всички ни Мальовишка долина, което ще ни отведе на шеметни височини над дъното на долината и ще ни я покаже от много различни и фантастично красиви гледни точки!
Ще преминем по 370-метровата Виа ферата Куклата, а през втория ден ще се изкачим на легендарния връх Злия зъб за да станем свидетели на едни от най-епичните гледки в нашата родина!

ДЕН 1

Отпътуваме от Националния стадион Васил Левски в София в 08:00ч.
Този ден ще отделим, за да се аклиматизираме към района и да си припомним неговата хубост, но също така ще прекараме голямата част от деня, подготвяйки се за утрешните изкачвания.

Ще посетим учебните скали до х. Мальовица, където ще направим по няколко контролни и къси рапела, както и тренировка за движение по фиксирани парапети.
За финал на деня ще преминем по небезивестната Мальовишка Виа ферата, за да се насладим на хубавата залезна светлина от върха на Куклата!

ДЕН 2

Ако долината на Мальовица е люлката на българския алпинизъм, то района на Двуглав и Дяволските игли е  бойното поле, където са се доказвали истински отдадените алпийски катерачи и вие ще се убедите в това! Ставаме и в 07:30ч стартираме към заслон БАК и премката между Орловец и Злия зъб!

Ще се изкачим на емблематичния връх Злия Зъб по класическото му южно му ребро, след което ще се спуснем обратно долу на рапел!
От върха ще се насладим на епични Рилски пейзажи и можем да видим главозамайващата източна фасада на Червена Дяволска игла, от която омекват краката дори на най-опитните катерачи!

Слизаме обратно на хижата, където ще направим подобаващ обяд, след което ще продължим спускането си към ЦПШ – край на програмата.