ВИА ФЕРАТА КУКЛАТА И МИТИЧНИТЕ ВЪРХОВЕ ЗЛИЯ ЗЪБ И ДВУГЛАВ

31 Август-01 Септември

Едва ли ще преувеличим, ако кажем, че това е една от любимите ни програми в годишния календар и винаги я очакваме с огромно нетърпение!

Това е едно двудневно алпийско приключение из любимата на всички ни Мальовишка долина, което ще ни отведе на шеметни височини над дъното на долината и ще ни я покаже от много различни и фантастично красиви гледни точки!

Като за начало ще преминем по най-високата и значима Виа ферата у нас – високата цели 370 метрова Виа ферата Куклата, която ще ни дари с чудни гледки и орлов поглед над любимата долина и нейните емблеми – Орловец, Камилата, Мальовица, Орлето и много други.

През втория ще се покатерим на легендарния връх Злия зъб за да станем свидетели на едни от най-епичните гледки в нашата родина, а за да е пълно и завършено нашето алпийско приключение ще се покатерим и по внушителната снага на връх Двуглав, за да се порадваме на гледките към Злите потоци и Рило-манастирска гора от импозантната му 500-метрова стена!

Програмата е подходяща за хора в много добра физическа форма и без страх от височини!

ДЕН 1

Отпътуваме от Националния стадион Васил Левски в София в 08:00ч.
Следва трансфер до Централната планинска школа, където оправяме раниците и потегляме нагоре по долината. Пристигаме на хижа Мальовица, където ще се настаним и ще хапнем нещо набързо. От тук с леки раници се насочваме право към небезивестната Мальовишка Виа ферата, където ни предстоят 370 отвесни метра прекрасно катерене, феноменални гледки и много усмивки! Следобед пристигаме на върха, от където ще се насладим на хубавата залезна светлина над долината. Следва спускане към хижата за заслужени храна, студена бира и почивка.

 • Изкачване

  700м

 • Спускане

  500м

 • Разстояние

  5км

 • Време

  4-5ч

 • Настаняване

  Хижа Мальовица

 • Включено изхранване

ДЕН 2

Ако долината на Мальовица е люлката на българския алпинизъм, то района на Злия зъб, Двуглав и Дяволските игли е  бойното поле, където са се доказвали истински отдадените алпийски катерачи и вие ще се убедите защо, веднага щом видите с очите си грандиозните им стени. Ставаме ранко, закусваме и в 07:30ч стартираме към заслон БАК и премката между Орловец и Злия зъб. Достигаме с ходене почти до самия връх, където ни очакват няколко леки скални тераси за преодоляване, но опитните алпийски водачи ще ни осигурят с въже и ще ни преведат до върха по най-безопасния и приятен начин. Стъпваме на емблематичния връх Злия Зъб, а горе ни очаква една от най-драматичните гледки в нашата родина  … Но нашите приключения не са приключили все още – следва вълнуващо 15 метрово спускане на рапел на именно на фона на тези грандиозни гледки и огромни въздушни пространства – преживяване, което едва ли някога ще забравим, а за капак на всичко ще преминем и по изящен ръб за да достигнем импозантния връх Двуглав, който притежава и най-голямата отвесна стена в страната ….
След всичко това ще се върнем обратно на хижата, където ще направим подобаващ обяд, а от там ще продължим надолу към ЦПШ, за да отпътуваме към родните места – край на програмата.

 • Изкачване

  700м

 • Спускане

  900м

 • Разстояние

  9км

 • Време

 • Настаняване

 • Включено изхранване