ДЕФИЛЕТО НА РЕКА БОВСКА И ВРЪХ ЯВОРЕЦ

02 Май

В един от най-интересните дялове на Стара планина и точно над прекрасното Искърско дефиле, има един не много висок, не много известен, но много значим за местните хора връх – Яворец, висок 1393 м, който се издига над чудните красоти и невероятни гледки на Искърското дефиле!
Покрай него минава международният маршрут Е-3, по-познат ни като Ком – Емине, но малко Ком-еминейци отделят от ценното си време за да се насладят на гледките от Яворец.

При ясно време пред погледите ни ще се открият фантастични панорами към Стара планина, Витоша, Рила и околните китни селца, дефилета, каньони и скалисти амфитеатри!

А един от карстовите извори под връх Яворец поставя началото на Бовска река – наричана от местното население Селска, която протича диагонално през селото и по цялото си течение образува множество меандри, скални прагове и красиви водопади, най-внушителният от които се казва Под Камико и хвърля водите си от над 40м!

На 2-и май следпразнично ще се изкачим до връх Яворец, след което ще направим страхотно освежаваща разходка из красотите на дефилето и ще преоткрием малко познатия, но прелестен дял Голема планина!

ПРОГРАМА

Отпътуване в 07:30ч. от паркинга пред стадион Васил Левски – София.
Трансфер до района, след което вадим фотоапаратите и започваме изкачването на връх Яворец! Почти през цялото време ще се дивим на чудни пролетни панорами над селцата и красотите на Искърско дефиле! Ще си направим пикник на страхотно и проверено място, обградени от приказни гледки и много пролетна зеленина! Следобед ще се потопим в дебрите на поречието на Бовска река и множеството водни падове и скокове. Ще се върнем по алтернативен маршрут откъдето се разкриват още страхотни гледки и ще преминем през останките на манастира “Св. Архангел Михаил”и поречието на река Трескавец. Оттам се насочваме право надолу към Гара Бов. След всичко това ще се отбием за топла супа и чаша студена бира на одобрено място, с които да отпразнуваме страхотния ден!

Отпътуване за София – край на програмата.