ВЪРХОВЕТЕ ЯЛОВАРНИКА, КУКЛИТЕ И ЗЪБЪТ – ПРЕЛЕСТЕН ЗИМЕН ТРАВЕРС ЗА ЦЕНИТЕЛИ

25-26 Февруари

Яловарника е внушителен гранитен връх в Северен Пирин.
От където и да го погледнете, характерното му двувършие се откроява измежду развълнуваното море от върхове на гранитния дял на планината.

Заедно с неговите съседни побратими върхове Зъбът и Куклите те са последните горди стражи на алпийския Пирин в тази посока, а през зимата и трите върха са особено внушителни.

Вертикалните им и силно ерозирали северни склонове бдят над идиличния Беговишки циркус и имат типичен алпийски изглед.

Каним Ви на двудневно алпийско приключение в един по-малко познат и по-див дял на Национален парк Пирин, където тишината рядко е нарушавана от друго освен от поривите на вятъра и притичването на стадата Диви кози по шеметните алпийски ръбове!

По това време на годината условията за алпинизъм са перфектни и е истинско удоволствие да се ходи с котките по стегнатия фирн.

Едно незабравимо планинарско изживяване за ценители …. !

ДЕН 1

Отпътуване от Националния стадион Васил Левски в София в 10:00ч. Пристигане в подножието на маркираната пътека за хижа Беговица, от където ще започне нашия преход. Правим кратка разходка до красивия водопад Попина лъка, след което навлизаме в Национален парк Пирин. Сравнително леко и много красиво изкачване в прелестна гора, единственото което нарушава тишината тук е ромоленето на Крива река, която се вие нагоре към нашата цел. След около 1.30ч. ще бъдем на х. Беговица, където ще се настаним и ще имаме свободно време за почивка, снимки, четене на книжка, снимки на прекрасната зимна Беговишка долина и други приятни занимания.
Вечерта ще се отдадем на сладки планинарски приказки и фантастично домашно винце и домашни мезенца, но и лягаме рано – утре е голям ден.

 • Изкачване

  500м

 • Спускане

 • Разстояние

  3км

 • Време

 • Настаняване

  Хижа Беговица

 • Включено изхранване

ДЕН 2

Ставаме по тъмно, хапваме набързо и пълним термосите с чай. Феноменален изгрев над Пирин планина ще даде началото на този невероятен алпийски ден! Главната ни цел е високия 2763 метра, тайнствения и всяващ почитание с пропастите си Яловарника, а последователно преди него ще преминем и през гордия страж Зъбът и прелестния масив на Куклите!
Ще се движим по фантастично панорамно било, а планинарските ни сърца ще ликуват от магичните гледки към Демиркапийски дял, Белемето, Башмандренски циркус, Демиркапийска река, Мозговишки и Беговишки рид, масива на Каменица, които по това време на годината все още са затрупани под дебели снегове! На върха ще отпочинем, ще се подкрепим и след това ще се спуснем обратно на хижа Беговица, където ще се подкрепим подобаващо и ще полеем красивия преход с по чаша студена бира!
Слизане обратно към мястото за среща с транспорта и отпътуване към София.

 • Изкачване

  900м

 • Спускане

  1300м

 • Разстояние

  11км

 • Време

  9-10ч

 • Настаняване

 • Включено изхранване

  Закуска

ЦЕНА: 225лв

Минимален брой участници: 6 души
Цената включва: лицензиран алпийски водач, общ алпийски инвентар и планинска застраховка за периода на екскурзията.
Цената не включва: изхранване, транспорт, всичко неизброено като включено

*Необходим предишен опит: Задължително е да имате осъществени зимни алпийски изкачвания!
*Програмата е подходяща за хора със солидна физическа подготовка!
*Задължително е участниците да имат завършен Курс по Зимно планинарство! Ако нямате такъв, можете да го преминете при нас – повече информация ще откриете на този линк!

*Пристигането в региона става с личен и споделен транспорт!
*IntoTheWild запазва правото си на промени в програмата с оглед на Вашата безопасност и приятно прекарване.

*Всички цени на този сайт са с ДДС!