ВОДОПАД СКАКЛЯ, ПЪЛНИЯ КРЪГ НА ВАЗОВАТА ПЪТЕКА, СЕЛО ЗАСЕЛЕ И ЗЛИЯ КАМИК – УДАРНА ДОЗА ПРОЛЕТ, ЛЮЛЯЦИ, ЗЕЛЕНИНА И ВОДОПАДИ ЗА НАЧИНАЕЩИ

25 Май

” … Тука имаше поляна равна и весела, от която се гледаше надалеко.
Но тя имаше и друга особеност: стоеше, висеше над една страшна пропаст, в дъното на която боботеше невидим воден скок …

Видът беше величествен, панорамата великолепна …
Тъжовният шум на реката стига дотук, приличен на подземен стон.
А гледката е по-хубава, по-дивна, няма насита …”

Колко хубаво го е казал дядо Вазов в своя пътепис “Из мала Стара планина” и изобщо няма да спорим – пролетните картини, които се разкриват от платото на село Заселе са едни от най-хубавите, най-дивните в нашата родина и на тях няма насита … !

Именно тук той написва въпросният пътепис, този вълшебен кът многократно е посещаван от него и вие бързо ще се убедите защо.

Гледките, които се разкриват от панорамното плато при село Заселе за дълго ще останат в сърцата ни.

А за да е завършено нашето пролетно приключение, ще проходим целия кръг на китната Вазова пътека, където красиви водоскоци и водопади ще ни освежат с пролетните си пръски – най-внушителният от тях водопад Скакля хвърля водите си от цели 80м!

Програмата е подходяща за начинаещи планинари, както и по-напредналите с желание да преоткрият великолепието на този изключителен регион!

Отпътуване в 08:00ч. от паркинга пред стадион Васил Левски – София.
Пристигаме в региона и с леки раници само с най-необходимото закрачваме бодро след опитния водач, който повежда по серия от горски пътечки с дъх на люляк. Не след дълго днешния маршрут ще започне да загатва за красотите, които ни очакват – първа спирка е спиращия дъха водопад Скакля, а след това се изкачваме на платото на Заселе, където ще бъдем дарени с ударна доза пролетна зеленина и пейзажи! Тук ще намалим темпото и ще отделим подобаващо време за снимки от всички гледни точки, а те никак не са малко. Ще си направим чуден пикник на някоя от панорамните пейки, заобиколени от люляци, приказни гледки, много пролетно слънце и зеленина. Следобед ще затворим кръга на Вазовата пътека с още чудни гледки и отбивка при надвисналия над гара Бов и Искъра Зли камик. След всичко това ще се отбием за топла супа и чаша студена бира на одобрено място, с които да отпразнуваме страхотния ден и едва тогава отпътуваме за София – край на програмата.

 • Изкачване

  400м

 • Спускане

  400м

 • Разстояние

  8км

 • Време

 • Настаняване

 • Включено изхранване