ВАСИЛАШКИ ЧУКАР, БЪНДЕРИШКИ И ВАСИЛАШКИ ЕЗЕРА – ЕДНОДНЕВНО С ПРЕВЪЗХОДНИ ПИРИНСКИ ПАНОРАМИ

14 Септември

Всеки от нас пази своите любими преходи или кътчета от Пирин в сърцето си.
И един от тези преходи за нас несъмнено е този от х. Вихрен до х. Демяница през Бъндеришките и Василашките езера …

Това е един невероятен ден в планината, благодарение на който се виждат близо 15 от смарагдовите пирински езера и не по-малко от околните кипри върхове и чукари.

Но заради по-сложната логистика с транспорта и различните изходна и крайна точка на маршрута, не са много тези, които успяват да му се насладят в пълната му цялост само за един ден.

Именно за това ние ще ви помогнем да преживеете приказката на този преход, който ни е дал толкова много и ще ви отведем на еднодневно вълнуващо пътешествие с някои от най-добрите пирински панорами!
Програмата е подходяща за хора с добра физическа подготовка.

ПРОГРАМА

Отпътуване в 06:00ч. от паркинга пред стадион Васил Левски – София.
Трансфер до х. Вихрен, където нарамваме раниците и ведро закрачваме по Бъндеришката долина. Лека полека се издигаме и започваме да отмятаме класиките тук – Рибно, Жабешко, Дългото езеро, а зад нас гордата Вихренска снага пронизва небето с острия си връх. След относително дългия полегат участък идва малко по-стръмно катерене и с още малко усилия стъпваме на по-рядко посещавания Василашки чукар. От него пред нас се ширват гледки за чудо и приказ към циркусите наоколо, но особено сме тук за гледката към великолепното Тевно Василашко езеро! Похапваме и поснимваме но не за дълго, защото нашите приключения едва сега започват, преминаваме покрай китните Тодорини очи и от там се гмурваме в прелестния Василашки циркус с неговите езера, водоскоци и вековни мури …  Продължаваме още надолу с отлични гледки към Стражите и през вековни мурови гори, до х. Демяница, където ще се отбием за заслужена топла супа и студена чаша бира. От тук ни трябва още малко ходене по черен път до мястото за среща с транспорта, след което заредени и усмихнати ще отпътуваме обратно към София – край на програмата.

 

 • Изкачване

  800м

 • Спускане

  1200м

 • Разстояние

  21км

 • Време

  8-9ч

 • Настаняване

 • Включено изхранване