ПРЕЛЕСТНИ ЖДРЕЛА, ДЖЕНДЕМИ И ВОДОПАДИ ОТ ДОЛИНАТА НА РЕКА ТЪЖА

29-30 Юни

Централен Балкан е прочут със своите пръскала – така са наричани тук водопадите, хвърлящи водите си от десетки метри.
Винаги леко встрани от по-популярните места из Балкана обаче остава прелестната долина на река Тъжа, част от резерват Джендема.

И вие много бързо ще разберете защо природата тук е с най-високата категория на защитеност – характерните за Стара планина епични ждрела и живописни долини прорязват планината във всички посоки и дават път на шеметни бели реки, които по това време на годината бучат със страшна сила!

Ще посетим Кадемлийското и Бабското пръскало, не само едни от най-високите, но и сред най-красивите водопади в Стара планина и определено доказателство за това каква невероятна сила притежава природата – да твори и създава истински шедьоври.

Една страхотна програма, подходяща за начинаещи в добра форма и всеки с достатъчно желание да се докосне до това магично място!

Ден 1: – Пристигане – Кадемлийското пръскало

Отпътуване с организиран транспорт от Националния стадион Васил Левски в София в 07:30ч. Пристигаме в село Тъжа, откъдето започва изкачването ни към хижа Триглав. Хижата се намира на 1400м н.в. в подножието на връх Голям Кадемлия. Пристигаме и се настаняваме, след което следобедно ще се разходим до Кадемлийското пръскало – един от най-красивите и високи водопади в България!
Нощувка и вечеря на свободна консумация на хижа Триглав.

 • Изкачване

  700м

 • Спускане

  50м

 • Разстояние

  12км

 • Време

 • Настаняване

  Хижа Триглав

 • Включено изхранване

Ден 2: Долината на река Тъжа

След като добре закусим, грабваме раниците и бодро закрачваме към поредната ударна доза Тъжански прелести. Опитният водач ни повежда на изкачване по едва забележими пътечки към скрити панорамни места, откъдето ще се дивим на спиращи дъха гледки към долината на Тъжа! Продължаваме и скоро се озоваваме на място с феноменална гледка към чудно красивия и трудно достъпен водопад Бабско пръскало и неговите скоци и каскади! По това време на годината красотата и силата на водопадите е в своя пик и ние от първо лице ще станем свидетели на това как водните стихии оформят епични форми на релефа. Очакват ни още няколко чудни местенца, след което започваме нашето слизане обратно към мястото за среща с транспорта. Традиционно ще отпразнуваме хубавото приключение с вкусен обяд, след което отпътуваме към родните места – край на програмата.

 • Изкачване

  250м

 • Спускане

  1050м

 • Разстояние

  11км

 • Време

 • Настаняване

 • Включено изхранване

  Закуска

ЦЕНА: 175лв
Цена за записване след 25 юни: 195лв

Водач: Веселин Станев

Цената включва: Лицензиран планински водач, нощувка и закуска на х. Триглав, транспорт София – Тъжа – София и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва: останалото изхранване, лични разходи, всичко неизброено като включено.

*Пристигането в региона може да става и със собствен транспорт, в такъв случай той ще ви бъде приспаднат от цената!
*IntoTheWild запазва правото си на промени с оглед на Вашата безопасност и приятно прекарване.

*Всички цени на този сайт са с ДДС!