ТРЕКИНГ ОКОЛО СВЕЩЕНАТА ПЛАНИНА КАЙЛАШ И БАЗОВ ЛАГЕР НА ЕВЕРЕСТ, ЕЗЕРАТА ЯМДРОК И МАНАСАРОВАР И ПОСЕЩЕНИЕ В НАД 15 СВЕЩЕНИ БУДИСТКИ МАНАСТИРИ И ХРАМОВЕ

07 – 24 Юни 2025г

“Място, богато на цялата странна красота на сънищата ви …”

Това е казал самият Хайнрих Харер за Тибет и наистина, дори когато сме там е трудно да се повярва какво виждат очите ни и какви са настроенията които трайно се загнездват вътре в нас. Харер, който е и първо-покорителя на непосилната за времето северна стена на страховития Айгер, прекарва 7 години в Тибет и написва известната книга, с която разказва на света за този чуден край и още по-чудните хора, които живеят из него.

“Покривът на света“, както е известен още Тибет е разположен на средна надморска височина от над 4800м – колкото е висок Мон Блан!
Платото Цингхай-Тибет, на което се намира Тибет, е най-високото плато в света и заема площ, която е почти четири пъти по-голяма от тази на Франция. Влизайки в Тибет, се чувствате сякаш сте влезли в съвсем различен свят.
Традиционната тибетска култура остава силна и е основна за региона, въпреки икономическото развитие и миграцията на други китайски етнически групи към Лхаса.

А най-добрият начин да се усетят ярките културни и религиозни особености и несравнимата природа на региона е разбира се Трекингът. Освен че ще се гмурнем в тибетския будистки чар, благодарение на 4те дни около свещенният връх Кайлаш, ще прегърнем и автентичната природна красота на Тибетското плато – нещо повече, религиозните настроения, свързани с няколко върха и места в Тибет и известната церемония Кора, изискват преходи през някои от най-красивите Хималайски райони с голяма надморска височина!

Ще посетим над 15 свещенни храма и манастира, а прелестните Хималайски върхове, които ще зърнем, трудно ще бъдат преброени!
Ще прекараме първите три нощувки в Лхаса, столицата на Тибет, където ще проучим по-важните места с религиозно и историческо значение в града, включително двореца Потала, манастира на храма Джоханг Сера и манастир Дрепунг!
Тази част на пътуването също така е посветена и на това да се осигури постепенна аклиматизация към надморската височина, характерна за Тибетското плато.

След това ще се гмурнем в Тибет и ще посетим някои от чудесата на тази земя като, езерата Ямдрок и Манасаровар, ледника Каро Ла и Пелхор Чод Манастир в Гианце, най-големият будистки манастир на Таши Лунпо, върхът Шиша Пангма, както и прохода Гьоцо Ла, който предлага главозамайващ изглед към най-високата планинска верига в света – Хималая!

Но всичко това ще бъде само увертюра и подготовка за кулминациите на програмата – Трекингите в свещенната планина Кайлаш и до базовият лагер на Еверест от Север!
Трекингът около връх Кайлаш е свещенна церемония и привлича толкова трекери, колкото и поклонници, като понякога последните са повече на брой! Средната надморска височина на този трек е почти 5000м, като тук ще бъде и най-високата ни точка за цялото пътешествие 5630м (почти колкото връх Елбрус!) и приключва на езерото Manasarovar, което лежи на 4590м надморска височина! Ще прекараме и два незабравими дни около Ронгбук и базовия лагер, който ще ни дари с умопомрачителни гледки към най-високата планина в света – връх Еверест ….