КРАСОТИТЕ НА ТЕТЕВЕНСКИ БАЛКАН – ВОДОПАДИТЕ СКОКА И ВАРА, ВЪРХОВЕТЕ ПЕТРАХИЛЯ И ЧЕРВЕН, МАНАСТИРИТЕ ГЛОЖЕНСКИ И СВЕТИ ИЛИЯ

08-09 Юни

В средата на месец юни Тетевенски Балкан представлява една истински развихрила се пролетна фантазия.

Страхотно панорамни върхове с типичните за района идилични пасторални пейзажи, буйни водопади, безброй цветя и симфония от жужащи насекоми и не на последно място разбира се, богатото културно наследство на този възрожденски край…

Ще посветим един юнски уикенд на пътешествие из най-колоритните му природни и културни забележителности, като ще се покатерим и на най-огледните му върхове.

Сравнително лека програма, подходяща както за начинаещи, така и за напреднали планинари готови да опознаят и преоткрият това магично кътче на нашата родина!

Ден 1:

Отпътуване от Националния стадион Васил Левски в София с организиран транспорт в 07:30ч. Трансфер до района, където веднага ще се заемем с изкачване на първенеца на Тетевенски Балкан връх Червен! Въпреки, че е висок едва 1226м. този връх ще Ви смае с пасторалната гледка, която се открива във всички посоки от платото му. Дунавска равнина на Север, внушителни амфитеатри от скални тераси, зъбери и върхове и разбира се горда Стара планина, разкриваща ни титаничните си върхари чак до първенеца и – връх Ботев! След тази феерия от гледки ще се спуснем в град Тетевен, където ще направим вкусен обяд и ще отпочинем. Следобед ще се освежим с разходка из водопадите на река Козница. Освен главната атракция тук – водопад Скока, тук ще намерим много свежест, зеленина и прохлада, както и още няколко красиви водни пръскала, които по това време на сезона са в чудесна форма. Настаняване в семеен хотел и време за почивка. Вечерта можем да се разходим из възрожденския Тетевен и да опитаме от специалитетите на местните майстори. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  250м

 • Спускане

  250м.

 • Разстояние

  7км.

 • Време

  4ч.

 • Настаняване

  Семеен хотел

 • Включена храна

Ден 2:

След подобаваща закуска ще се отправим към една емблема на Тетевен – връх Петрахиля. Ще оставим ненужен багаж в буса за да се движим бързо и леко и ще направим пълен траверс на този атрактивен връх и ще преминем през платото на скалния венец Равни камък. Тези върхове се виждат от всяка точка на Тетевенм, а осеяните им с цветя и зеленина поляни и гледките от тях към града са незабравими. След като поснимаме и отпочинем на върха ще започнем слизане, обратно към пътя от където ще ни поеме буса и ще ни закара за заслужен обяд на проверено място. Възможност за посещение на манастир Свети Илия. Следобедно ще отдадем почит на една от главните забележителности в района – Гложенския манастир и прелестния водопад Вара, който се намира в близост. Манастира е едно много специално място, няма как да отиде човек там и да не се възхити от красотата и историята на района. След всичко това, привечер ще отпътуваме за София, но не и преди да изпием по чаша студена бира или вино за капак на хубавото приключение  – край на програмата.

 • Изкачване

  650м.

 • Спускане

  650м.

 • Разстояние

  12км.

 • Време

  8ч.

 • Настаняване

 • Включена храна

  Закуска

Цена: 185лв.
Цена за записване след 04 юни: 205лв

Цената включва: Лицензиран планински водач, нощувка и закуска в уютен семеен хотел, транспорт от София до региона и обратно и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва: Останалото изхранване, лични разходи, всичко неизброено като включено.

*Пристигането в региона може да стане и с личен транспорт, в такъв случай той ще Ви бъде приспаднат от цената!
*Организираният транспорт е включен при минимум 7 участника!

За повече инфо:

0878 022 724
0888 544 447

*Туроператорът запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение и спрямо метеорологичните условия или кондицията на групата!

Всички цени на този сайт са с ДДС!