ЗИМНО ИЗКАЧВАНЕ НА ЕДИН ТЕТЕВЕНСКИ КОЛОС

22-23 Януари

В средата на Януари сме планували едно изкачване, което традиционно през годините ни е дарявало с незабравими зимни пейзажи.
И какъв по-хубав начин има човек да се отскубне от смога и вирусите на града, като се покатери на висок планински връх и вдиша с пълни гърди от свежия зимен въздух?

Ще се изкачим до един от най-личните върхове на Тетевенски Балкан – Тетевенска Баба, за да заредим душите си с незабравими гледки към зимната приказка на Рила и огромна част от България!

Опитния водач ще ни предложи фантастични и безопасни маршрути, минаващи през всички етажи на планината и ще се настаним в уютна хижа за да е завършено и незабравимо това наше зимно пътешествие!

Тази програма е прекрасна възможност за тези от Вас, които са в добра форма и правят и първите си стъпки зимната планина!

Ден 1:

Отпътуваме. Мястото на срещата ни този път ще са северните склонове на притихналия и сякаш летаргичен Тетевенския балкан. Ще се чакаме на уреченото място в 10:00 часа, за да се отправим сред смълчани и безлистни зимни букови гори, към хижа Иванина поляна. Там ще олекотим багажа си и след пълноценна почивка, който желае ще продължи съботния ден с изкачване на близкия, но огледен връх Момин чукар (1850м). После ще се върнем в хижата, за да се сгреем с гъсто вино и вкусна топла чорба.
Ще си починем и настроим за утрешния наситен с панорами зимен ден!

 • Изкачване

  650м (900м)

 • Спускане

 • Разстояние

  3.8км (6км)

 • Време

  4ч.

 • Настаняване

  Хижа Иванина поляна

 • Включена храна

Ден 2

Очаква ни един незабравим ден в зимния Тетевенски балкан… С ранен старт ще навлезем отново в познатата от предишния ден гора, но този път ще се изкачим до титаничното било на Стара планина. А какъв простор ни очаква там! На запад и изток докъдето стига взорът, се простира гръбнакът на България и възхитителни панорамни гледки. Ние ще продължим по него на изток, за да изкачим главната ни цел за деня – връх Тетевенска баба (2071м), може би най-изявеният и огледен връх в тази част на планината. Ще се дивим и дълго ще снимаме красивите зимни панорами и в четирите посоки. След заслужена почивка ще се спуснем по обратния път към хижата, където ще се подкрепим със заслужени вкусни гозби. Оттам опитния водач ще ни поведе, за да достигнем транспорта си по алтернативен маршрут през вековния букак.

Отпътуване към София – Край на програмата …

 • Изкачване

  500м.

 • Спускане

  1100м.

 • Разстояние

  18км.

 • Време

  8ч.

 • Настаняване

 • Включена храна

  Закуска

Цена: 155лв.

Цената включва: лицензиран планински водач, нощувка със закуска на х.Иванина поляна, наем на снегоходки и планинска застраховка за периода на програмата;
Цената не включва: транспорт, изхранване, всичко неизброено като включено;

Необходимо ниво на физическа и предварителна подготовка: 
Средно. Програмата е подходяща за начинаещи в зимната планина.

Задължителна лична екипировка:
– раница 30-40 литра
– високи четири-сезонни обувки с висок борд или зимни алпийски обувки
– подходящи дрехи – пухенка, полар, зимни панталон и яке с мембрана
– зимна шапка и два чифта ръкавици
– щеки
– гети
– според условията – снегоходки или котки

*В случай, че не притежавате част от задължителната екипировка, можете да я наемете от нас през страницата ни за Наем на Екипировка!


За повече инфо:

0878 022 724
0888 544 447

*Туроператора запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение и според метеорологичните условия или кондицията на групата!
*Категорично е забранено слушането на чалга по време на програмите на IntoTheWild, по какъвто и да е повод!