МИСТИЧНАТА АНАГА, МОГЪЩИЯТ ТЕЙДЕ, ЖИВОПИСНИТЕ ОСТРОВИ ЛА ГОМЕРА И ЛА ПАЛМА – НАЙ-ДОБРОТО ОТ КАНАРСКИТЕ ОСТРОВИ СЪБРАНО В ДЕСЕТ ВЪЛНУВАЩИ ДНИ

05 – 15 Октомври 2024 г.

Преди 50 милиона години нашата планета е изглеждала много различно. Фосилите, които учените откриват ни разказват интересната история на тази толкова отдалечена от нас епоха.

Климата на Земята е бил значително по-топъл и влажен, а полярните ледени шапки все още не са се задържали целогодишно. Морското ниво е било със 150 метра над сегашното, а големи части от сушата са били покрити от вечнозелени тропични и субтропични гори, които се простирали далеч на север и на юг от Екватора.

Лаврови и палмови дървета, мирта, евкалипт и бръшлян съжителствали в тези кипящи от живот екосистеми. Това били гъсти гори потънали в мистична мъгла от водни изпарения под прикритието, на която праисторически хищници дебнели своята плячка …

Докато в един момент всичко това било заличено от настъпващите глобални климатични промени.
Всъщност, почти всичко…

Чували ли сте за Канарската лаврова гора Laurisilva?

Laurisilva е мястото където откриваме древни реликти, останали непокътнати през многото години, в които съществува тази изключителна екосистема.

Облачните гори в масива Анага на остров Тенерифе, Националния парк Гарахонай на Ла Гомера, както и биосферния резерват Лас Ниевес на остров Ла Палма, са останки от величествените дъждовни гори от епохата на Еоцена. Тук часовника е спрял своя ход преди милиони години и пред очите на посетителя се разкрива света, такъв какъвто е бил много преди появата на човеците.

Затова можем да кажем, че бродейки из приказната мистична Laurisilva ще се чувстваме повече като изследователи, отколкото като туристи.

Заповядайте на това вълнуващо наше пътешествие, в което ще се потопим дълбоко в миналото –  една експедиция в търсене на последните останали облачни гори на Европа … !