ЕДНОДНЕВНО ЗИМНО ИЗКАЧВАНЕ НА ВРЪХ ТАШМАНДРА

17 Декември

За тази събота сме предвидили едно по-леко и красиво изкачване до един относително непознат връх.

Скрит в сянката на по-големите си Рилски събратя, връх Ташмандра скромно се спотайва в северните покрайнини на тази могъща планинска верига, но е способен да ви удиви с красотата и панорамите си.

А за да им се порадваме пълноценно, ще се подготвим с вкусни сандвичи и термоси пълни с топъл чай и ще си устроим един чуден зимен преход, който ще ни разкрие красотите на района и ще ни дари с много чист въздух и големи усмивки!

При добра видимост пред нас като на длан ще се разстилат Лакатишка Рила, Верила, Витоша и околните низини, а ако вече има достатъчно дебела снежна покривка, ще направим прехода със снегоходките и ще походим с тях в пръхкавите преспи.

Програмата е подходяща за начинаещи в зимната планина*, хора в добра физическа форма и за всички останали с желание за красив зимен преход!

Отпътуваме от Националния стадион Васил Левски в София в 07:00ч и пристигаме в региона.
В началото имаме по-стръмно изкачване, стягаме екипировката и бавно потегляме нагоре, през вековните Рилски гори. Въздухът тук е стерилно чист, гората покрита с бял снежец, а наоколо е нереално тихо. Ходейки нагоре в тази зимна приказка не усещаме кога излизаме от горския пояс, при което веднага пред нас се разкриват страхотни гледки към околните върхове и долини. Следва относително кратко ходене и стъпваме на върха – тук ще отпочинем, ще се подкрепим с лакомства и горещ чай и ще се порадваме на този наш малък празник. Скоро потегляме обратно, но преди да започнем слизането ще се отбием до панорамна чука от където ще хвърлим поглед към някои именити рилски върхари и към иркуса на могъщия водопад Рилска Скакавица, който обикновено по това време вече е скован от сини ледове! При подходящи лавинни условия ще се върнем обратно по алтернативен маршрут, до мястото за среща с транспорта, където програмата идва към своя край. Следва отпътуване към София и край на програмата.

 • Изкачване

  600м.

 • Спускане

  600м.

 • Разстояние

  10км

 • Време

 • Настаняване

 • Включена храна