ЛЕТНИ ПАНОРАМИ ОТ ВЕЛИКАТА РИЛСКА ПУСТИНЯ – ВРЪХ СУА ВАПА РОПАЛИШКИТЕ ЕЗЕРА И КИТНИЯ РОПАЛИШКИ ВОДОПАД

27-28 Юли

Един изключително живописен район се спотайва далеч от шума и тълпите в Югозападната част на Рила, там където тя целува Родопите …

Ще посветим този уикенд на един страхотен кръгов високопланински преход в този район, а природните картини с които той ще ни дари в замяна на усилията ни, ще останат за дълго в сърцата ни.

Ще се покатерим по гордата снага на върховете Суа(Суха) Вапа и ще се разходим из китни циркуси за да усетим атмосферата на лятото в сърцето на Великата Рилска Пустиня!

Ще се насладим на внушителни гледки към огромна част от тази прелестна планина и типичните за нея обширни високопланински пасища, изумрудени езера и върхари!

Ден 1 – Пристигане – връх Суха Вапа

Отпътуваме в 7:30 от паркинга пред стадион Васил Левски, от където бусчето ще ни закара до местността Нехтеница.
От там поемаме към идиличния циркус на Грънчарско езеро в който е сгушена и едноименната хижа.
В хижата ще се настаним, ще похапнем и ще се освежим. Следобедно грабваме фотоапаратите и последваме опитния водач към дивия и горд връх Суа вапа! Той се намира леко в страни от основното било, а изкачването е изпълнено с шеметни гледки във всички посоки! Правим задължителните снимки и се наслаждаваме на меката следобедна светлина. След като приключим се спускаме обратно към хижата, където ще имаме време да усетим спокойствието и тишината на този район с фотоапарат или книга в ръка.
Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  600м.

 • Спускане

  400м.

 • Разстояние

  10км

 • Време

 • Настаняване

  хижа Грънчар

 • Включена храна