СТРАНДЖА ПЛАНИНА – МИСТИЧНА И ДРЕВНА

07-09 Юни

Каним Ви на фантастично и свежо приключение в пролетната приказка на Странджа планина.
Въпреки сравнително ниската си надморска височина, Странджа е една от най-богатите на биоразнообразие територия в България!

Тук се намира най-голямата защитена територия у нас – Природен парк Странджа.
В него попадат и цели 5 резерватита – Силкосия, Тисовица, Узунбуджак, Средока и Витаново!

Наред с богатата си природа, тази планина ще ви смае с културното си наследство, като и до ден днешен крие много тайни.

Ще се настаним в една от най-уютните къщи в Странджа – Граматиковата къща, в китното село Бръшлян.
Сгушено в красива котловина, цялото село е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от XVIII и XIXв.

Ще обиколим някои от най-мистичните забележителности, ще стъпим на най-високата точка на българската територия на Странджа и ще се запознаем с колоритните традиции и начин на живот в местните живописни села, запазили до ден днешен Нестинарството – един от най-старите български обичаи!

Много лека и изключително подходяща екскурзия за семейства с деца, любители на фотографията и биоразнообразието!

Ден 1:

Отпътуване от Националния стадион Васил Левски в София с организиран транспорт в 07:30ч.
Пристигане в района и обяд на свободна консумация.
Следобед ще направим освежаваща разходка до изворите на река Младежка и Петрова нива, за да вдъхаме от свежестта на потоците и прохладата на зелените Странджански гори.
Настаняване в най-добрата къща за гости в Странджа планина – Граматикова къща.

Ден 2:

Ще се събудим в сърцето на пролетната и зелена Странджа и ще направим подобаваща закуска сред звуците на безброй пойни птички. Предстои ни леко изкачване на най-високия връх на българската територия на Странджа – връх Голямо Градище (706м) Ще се насладим на характерна за Странджата панорама от зелени хълмисти върхове, които се простират надалеч и голяма част от гледката е към турската страна на планината. Няма да подминем и останките от старата крепост Голямо Градище, а опитния водач ще ни разкаже всичко най-любопитно за нея и района. Тук ще направим и пикник на страхотно живописно място! Следобедно ще направим красив преход до мистичните мегалитни паметници при Мишкова нива, където ще се потопим още по-дълбоко в загадъчната атмосфера на Странджа планина!
Вечеря на свободна консумация и нощувка в Граматикова къща.

Ден 3:

След като хубаво се наспим и закусим на чист въздух ще се разходим за кратко из село Бръшлян, което е и архитектурен резерват. Ще посветим днешния ден на екопътеката от с. Бръшлян до с. Стоилово, която ще ни дари с типичната за Странджа идилична атмосфера, много цветя и зеленина. След като пристигнем в Стоилово ще ни поеме бусчето и ще ни закара до последната атракция за програмата – прелестния водопад Докузак! След като му се насладим и направим хубави снимки наоколо ще направим един хубав обяд и ще отпътуваме обратно за София – край на програмата.

Цена: 365лв
Цена за записване след 03 юни: 395лв

Цената включва: Лицензиран планински водач, две нощувки и закуски в Граматикова къща, транспорт от София до региона и обратно и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва: Останалото изхранване, лични разходи, всичко неизброено като включено.

За повече инфо:
0878 022 724
0888 544 447

*Пристигането в региона може да стане и с личен транспорт, в такъв случай той ще Ви бъде приспаднат от цената!
*Организираният транспорт е включен при минимум 7 участника!
*Туроператорът запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение и спрямо метеорологичните условия или кондицията на групата!
*Всички цени на този сайт са с ДДС!