СТРАНДЖА – МИСТИЧНА И ДРЕВНА

01-03 Ноември

В края на месец Октомври Ви каним на едно ярко приключение в есенната приказка на Странджа планина!
Въпреки сравнително ниската си надморска височина, Странджа е една от най-богатите на биоразнообразие територии в България!
Тук се намира най-голямата защитена територия у нас – Природен парк “Странджа”!
В него попадат резерватите Силкосия, Тисовица, Узунбуджак, Средока и Витаново.

Наред с богатата природа тази планина ще Ви смае с културното си наследство и до ден днешен в сенките ѝ се крият много тайни.
Ще се настаним в едно от китните местни селца – село Бръшлян, сгушено в красива котловина!
От 1982 г. цялото село е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от 18 и 19 век.

Ще обиколим някои от най-мистичните забележителности, ще стъпим на най-високата точка на българската територия на Странджа и ще се запознаем с колоритните традиции и начин на живот в местните живописни села, запазили до ден днешен Нестинарството – един от най-старите български обичаи!

Много лека и изключително подходяща програма за начинаещите планинари, семейства с деца, любители на фотографията и тракийското културно наследство!

Ден 1:

Отпътуване от Националния стадион Васил Левски в София с организиран транспорт в 07:30ч. Пристигане в района и обяд на свободна консумация. Следобед ще направим освежаваща разходка до изворите на река Младежка и Петрова нива, за да вдъхаме от свежестта на потоците и аромата на есенните Странджански гори. Настаняване в най-уютната къща за гости в Странджа планина – Граматикова къща.

Ден 2:

Ще се събудим в сърцето на есенната Странджа и ще направим подобаваща закуска сред ярките и цветове. Предстои ни леко изкачване на най-високия връх на българската територия на Странджа – връх Голямо Градище (706м) Ще се насладим на характерна за Странджата панорама от ярки хълмисти върхове, които се простират надалеч и голяма част от гледката е към турската страна на планината. Няма да подминем и останките от старата крепост Голямо Градище, а опитния водач ще ни разкаже всичко най-любопитно за нея и района! Тук ще направим и пикник на страхотно живописно място! Следобедно ще направим красив преход до мистичните мегалитни паметници при Мишкова нива, където ще се потопим още по-дълбоко в загадъчната атмосфера на Странджа планина!
Вечеря на свободна консумация и нощувка в Граматикова къща.

Ден 3:

След като хубаво се наспим и закусим на чист въздух ще се разходим за кратко из село Бръшлян, което е и архитектурен резерват. Ще посветим днешния ден на екопътеката от с. Бръшлян до с. Стоилово, която ще ни дари с типичната за Странджа идилична атмосфера и огнените цветове на есента! След като пристигнем в Стоилово ще ни поеме бусчето и ще ни закара до последната атракция за програмата – прелестния водопад Докузак! След като му се насладим и направим хубави снимки наоколо ще направим един хубав обяд и ще отпътуваме обратно за София – край на програмата.

Цена: 295лв.
Цена за записвания след 20 октомври: 325лв.

Цената включва: Лицензиран планински водач, две нощувки и закуски в Граматикова къща, транспорт от София до региона и обратно и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва: Останалото изхранване, лични разходи, всичко неизброено като включено.

Тъй като разнообразието от забележителности в района е голямо, е възможна промяна на програмата спрямо желанието на участниците. Локации като Индипасха, с. Кости, с. Българе, както и множество тракийски светилища и забележителности са на наше разположение!

Можете да разгледате снимки от фантастичната Граматикова къща в този линк!
Максимален брой участници – 12

За повече инфо:

0888 889 785
0888 544 447

 

*Пристигането в региона може да стане и с личен транспорт, в такъв случай той ще Ви бъде приспаднат от цената!
*Организираният транспорт е включен при минимум 7 участника!
*Туроператорът запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение и спрямо метеорологичните условия или кондицията на групата!
*При невъзможност за реализиране на програмата поради неподходящи метеорологични условия или други причини, направените плащания могат да се ползват за други събития или се възстановяват в пълен размер!
*Всички цени на този сайт са с ДДС!