ПРЕМИНАВАНЕ ПО СРЕДОНОСА И ЕМБЛЕМАТИЧНИИЯ СКАЛЕН ФЕНОМЕН СТЪПАЛАТА – ПИРИНСКО ПЛАНИНАРСТВО ЗА ЦЕНИТЕЛИ

26-27 Октомври

Величествени скални игли и остри мраморни ръбове осеяни с еделвайси и други високопланински цветя …
Епични гледки към високи върхове и била, вековни мурови гори – тишина нарушавана единствено от нашето присъствие и стадата диви кози, които притичват от време на време в циркусите около нас …

Бавно се изкачваме по един от най-тесните и въздушни ръбове в нашата родина, движим се тихо и с повишено внимание, но отвътре ликуваме от възхитителните природни картини наоколо и величието на Средоноса … !

Една истинска класика на българското планинарство и несъмнено един от най-дивите и красиви преходи в Пирин, Средоноса ще ви подари незабравими спомени и усмивки до уши!
А освен това в събота ще се разходим и до страхотно панорамния гигант Даутов връх, върха с една от най-добрите гледки в тази част на планината!

Дълъг преход с големи денивелации, подходящ за напреднали планинари, без страх от височини и за хора в много добра физическа форма!

ВАЖНО!

Ние от IntoTheWild.bg, както и водещите алпийски водачи в страната смятаме, че съотношението водач – участници при изкачването по Средоноса би трябвало да бъде 1:2.

Това неминуемо ще го направи по-скъпо от предлаганите на пазара, но неимоверно ще повиши нивото на безопасност, както и качеството на Вашето преживяване.

Съответно за да се гарантира Вашият комфорт и да се обезпечи безопасността на свръзките, един водач ще отговаря за максимум двама участници в тази програма.

ДЕН 1: Пристигане – Стъпалата

Отпътуване от Националния стадион Васил Левски с лицензиран транспорт в 08:00ч и пристигане в района. Кратък и прохладен преход до х. Яворов, където ще се настаним. За загрявка и влизане в добра форма още веднага поемаме по пътеката към Суходолски превал и захапваме ръба на една от най-рядко посещаваните пирински класики -Стъпалата. Маршрут за истинските ценители на техничното планинарство!
Уморени и удовлетворени при всички случаи вечеряме и лягаме ранко, утре също е голям ден … !

 • Изкачване

  650м

 • Спускане

  650м

 • Разстояние

  8км

 • Време

 • Настаняване

  Хижа Яворов

 • Включено изхранване

Ден 2: Средоноса

Ставаме по тъмно и закусваме подобаващо. Очаква ни един страхотен ден! Ще се насочим направо към осеяният с еделвайси мраморен ръб Средоноса, където опитните алпийски водачи ще ни обвържат и ще ни преведат по един от най-панорамните и остри скални ръбове в Пирин и в цялата страна, а през целият ден ще се наслаждаваме на спиращи дъха гледки към резерват Баюви дупки – Джинджирица. Катерим се все по-високо и вече виждаме огромни порции от Пирин, Рила, Родопите и Разложката котловина, преминаваме с повишено внимание, а сърцата ни ликуват от това което виждат! За финал се изкачваме на страхотно панорамното Мраморно било, масива Баюви дупки и Разложки суходол, където ще се порадваме още веднъж на шеметни панорами във всички посоки. От тук започва дългото и стръмно слизане към мястото за среща с транспорта, но не и преди да отморим и да полеем епичното изкачване с вкусна супа и чаша бира в ресторанта на хижа Яворов! След всичко това ще отпътуваме за София – край на програмата.

 • Изкачване

  1200м

 • Спускане

  1400м

 • Разстояние

  13км

 • Време

  10ч

 • Настаняване

 • Включено изхранване