ХИЛЯДОЛЕТНИЯ КУЛТ НА ТРАКИТЕ И ОДРИСИТЕ КЪМ СКАЛИТЕ И СЛЪНЦЕТО – ФЕНОМЕНАЛНИТЕ КУЛТУРНИ БОГАТСТВА НА СТАРОСЕЛ И СРЕДНА ГОРА – ЧЕТИНЬОВА МОГИЛА, ХОРИЗОНТ И ИЗГРЕВ ОТ ВЕЛИЧЕСТВЕНИТЕ КОЗИ ГРАМАДИ

22-23 Май

В последните няколко века преди новата ера, из Тракия властват много на брой и различни племена.
Едно от тях обаче ясно се откроява от всички останали – това са Одрисите – единственото Тракийско племе, което дръзва да създаде собствена трайна държава, сложен модел на управление и политика. Те ни завещават и шеметно културно наследство, което става световно известно и поставя България на световната карта на археологията.

Одрисите не случайно избират уютната и топла Средна гора и я превръщат в своя царска резиденция, където са живяли и по-късно са били погребвани тракийски велможи от най-висок ранг!

Ще посетим два дни на пътешествие из тайните на най-колоритните природни и културни забележителности на същинска Средна гора, а за капак ще изгледаме и възхитителен изгрев от впечатляващата царска обител – Кози грамади!

Сравнително лека програма, подходяща както за начинаещи, така и за напреднали планинари готови да опознаят и преоткрият това магично кътче на нашата родина!

Ден 1:

Отпътуване от Националния стадион Васил Левски в София в 07:00ч. Трансфер до района, където веднага ще се заемем с две от емблематичните забележителности – могилата Хоризонт и Четиньова могила! Ще посветим известно време за да вникнем в многото детайли и да се настроим подобаващо на приключенска вълна. След като приключим ще направим един лек обяд, след който навлизаме в дебрите на есенната Средна гора, изоставяме транспорта и се отправяме на 3-4 часов преход до хижа Фенера през вековни Средногорски гори и красоти! По това време на годината се стъмва рано, за това преди да пристигнем на хижата, опитния водач ще ни прекара през чудно връхче от където ще се порадваме на идиличния есенен залез над Тракийските земи. Пристигаме на хижата и се отдаваме на почивка.
Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  500м.

 • Спускане

  100м.

 • Разстояние

  6км.

 • Време

  3-4ч.

 • Настаняване

  Хижа Фенера

 • Включена храна

Ден 2:

Ставаме по тъмно. Закусваме набързо, след което по бърза пътечка водачът ще ни изведе към ориентираният на Изток – Юг и изключително панорамен връх на скалния масив Козя грамада! Още през клоните на вековните гори небето ще започне да ни загатва за това което ни очаква, а ако традиционната за месеца ниска облачност е под нас в равнината, то тогава ще станем свидетели на един истински спектакъл! Ето че стъпваме горе, слънцето показва чело и ни облива с топлината си и магичните си цветове! Дълго ще снимаме и ще му се радваме, след което ще започнем обход на всички забележителности тук, които никак не са малко! Скални жертвеници, мегалитни съоръжения, пещера гробница и още много други фрагменти от древността забулени в мистика от която човек го побиват тръпки – колко ли тайни се крият в сенките на Средна гора?
След тази феерия от тайнственост и природни гледки ще се отправим на преход по централното било на планината, където ще се порадваме на още от характерното спокойствие на Средногорието, няколко панорамни връхчета и много есенни красоти! Връщане при колите, след което слизаме обратно в цивилизацията и се насочваме към проверено ресторантче, където ще отпразнуваме това прекрасно приключение по чисто тракийски – с чаша от най-доброто вино в страната!

Отпътуваме за София – край на програмата.

 • Изкачване

  200м

 • Спускане

  600м.

 • Разстояние

  10км.

 • Време

  6ч.

 • Настаняване

 • Включена храна

  Закуска

Цена: 125лв.

Цената включва: Лицензиран планински водач, нощувка и закуска в хижа Фенера, транспорт от София до региона и обратно и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва: Останалото изхранване, лични разходи, всичко неизброено като включено.

*Пристигането в региона може да стане и с личен транспорт, в такъв случай той ще Ви бъде приспаднат от цената!
*Организираният транспорт е включен при минимум 7 участника!

За повече инфо:

0878 022 724
0888 544 447

*Туроператорът запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение и спрямо метеорологичните условия или кондицията на групата!

Всички цени на този сайт са с ДДС!