ЗАСЛОН СПАНО ПОЛЕ И ИЗКАЧВАНЕ НА ВРЪХ БАШЛИЙСКИ ЧУКАР – ДВУДНЕВЕН ЗИМЕН ПИРИН

20-21 Април – НЯМА МЕСТА!

Когато говорим за зимни преходи с по-ниска трудност, определено Пирин не е първото име, което ни идва на ум.

Относително стръмните склонове, големите денивелации и каменисти терени, които характеризират тази изключително красива планина, автоматично я правят трудно достъпна за хора без предварителен планински опит.

Но все пак за наше щастие има един много специален регион, където гънките са по-меки, пътеките по-полегати, а обширни заснежени поля доминират зимния пейзаж наоколо и създават уют в суровата красота на Пирин планина – това са циркусите на Голямо и Малко Спано поле!

И освен, че преходите по меките гънки на Спано поле и изкачването на някои от съседните чукари са задължителна класика за всеки планинар, ние сме твърдо убедени, че те са и идеални за първи по-сериозен излет в сърцето на зимната Пирин планина!

Опитните водачи изготвиха тази програма с ниска трудност, за да може в рамките на два дни да се докоснем до бялата Пиринска магия, за която всеки разказва и да се порадваме на някои от по-дивите циркуси и надвисналите над тях страховити чукари.

Програмата е подходяща за начинаещи в добра форма, както и за напреднали с желание да преоткрият още красоти от сърцето на Пирин!

ПРОГРАМА

ДЕН 1

Отпътуване в 08:00ч от паркинга пред стадион Васил Левски – София.
Трансфер до района на Попина лъка, където ще се отбием за няколко снимки при киприя едноименен водопад.  От тук започваме нашия преход в Национален парк Пирин, навлизайки в неговите величествени гори. Насочваме се към Беговишки рид и след поредица от плавни изкачвания и равни участъци минаваме през долината на река Башлийца, където ще поспрем за почивка. От тук не ни остава много и скоро достигаме до разлятите пейзажи на Голямо и Малко Спано поле. Пристигаме на едноименния заслон, където ще се настаним, ще се освежим и ще обядваме. Следобед ще имаме свободно време за разходки наоколо, снимки, почивка с книжка в ръка и др. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  500м

 • Спускане

 • Разстояние

  6км

 • Време

  3-4ч

 • Настаняване

  Заслон Спано поле

 • Включено изхранване

  Закуска