Със снегоходки в района на Белмекен и резерват Ибър

15-16 Януари

В началото на месец Март, когато високата планина е затрупана от дебели снегове, ще се отправим към любимата Рила и по-точно към най-източната и част – Биосферен резерват Ибър!
 
Това пътешествие ще ни отведе до красотите на района и до два от най-високите и панорамни върха – Белмекен и Каменити чал, от където ще се насладим на гледки към Витоша, Пирин, Родопите, Стара планина, Мусала и други!
Гледките от върховете в слънчев ден са невероятни и ще ви накарат да заобичате зимата още повече!
Традиционно тревистите хълмове на Източна Рила по това време ще бъдат покрити със сняг, превръщащи ги в бяла пустиня с невероятни гледки!
Идеално зимно занимание, както за опитни, така и за изцяло начинаещи планинари, позволяващо напълно да се насладите на приказните гледки, характерни за сезона и планината!

Никога не сте ходили със снегоходки?
Не се притеснявайте, новите снегоходки са леки, удобни, нагласят се лесно и са много стабилни в снега, за да може дори начинаещите да се насладят на преходите в сняг. Ако можете да ходите, значи можете и да ходите със снегоходки, което ги прави идеални за преоткриване на зимната планина!

 Вечерта ще пренощуваме в ВТБ “Белмекен”, където ще ни посрещнат с топъл чай, хубаво вино и добро настроение!

 

Ден 1 – Пристигане в района на язовир Белмекен

Отпътуване от София с организиран транспорт в 07:00 от Стадион Васил Левски.  Събираме се напаркинга при стената на язовир Белмекен, прогонваме снегоходките и потегляме към първата цел – връх Белмекен.
По време на изкачването ще си говорим за терена и условията около нас, състоянието на снежната покривка и опасностите, които се крият в зимната планина. По обяд ще сме стигнали до върха, от където ще се насладим на красиви гледки във всички посоки! Следва слизане към хижа Белмекен, където ще пием по един чай, ще се полюбуваме на гледката и се  отправяме обратно към ВТБ “Белмекен” и заслужената почивка.
Прибираме се доволни в планинската база, където ще нощуваме и обсъдим плановете за следващият ден. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  1100м.

 • Спускане

  900м.

 • Разстояние

  15км

 • Време

  6-7ч

 • Настаняване

  ВТБ “Белмекен”

 • Включена храна

Ден 2: Каменити чал и резерват Ибър

След закуска се отправяме към следващият преход до панорамния връх Каменити чал. От там се разкриват фантастични гледки към централната част на Рила, връх Ибър, едноименния резерват и долините наоколо!
Според условията и нивото на групата ще преценим дали е възможно да се разходим още по напред по хребета към Сиври чал, след което се отправяме обратно към язовир Белмекен. Бусчето ни поема към София и програмата приключва, но не и преди да направим хубав обяд на проверено място и да обсъдим изживяното, което ще ни държи усмивките още дълго.

 • Изкачване

  1000м.

 • Спускане

  1200м.

 • Разстояние

  12км

 • Време

  6ч.

 • Настаняване

 • Включена храна

  Закуска

Цена: 155лв.

Цената
включва: Лицензиран планински водач, наем на снегоходки, транспорт от София до региона и обратно, нощувка и закуска и планинска застраховка за периода на прехода.

Цената не включва: останалото изхранване, лични разходи, всичко неизброено като включено.

*Пристигането на Белмекен може да става и със собствен транспорт!
*В такъв случай той ще Ви бъде приспаднат от цената!

*Организираният транспорт е възможнен при минимум 7 желащи за транспорт. При по-малка бройка е възможно да организираме транспорт с лични превозни средства.
*В случай, че разполагате със собствени снегоходки, те също ще бъдат приспаднати от общата цена!

За повече инфо:

0878 022 724
0888 544 447

Туроператора запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение, спрямо метеорологичните и лавинни условия или кондицията на групата!