ПЪРВЕНЕЦЪТ НА СЛАВЯНКА ГОЦЕВ ВРЪХ, КОЛОРИТНОТО СЕЛО ГОЛЕШОВО, РЕЗЕРВАТ АЛИБОТУШ И СУХИЯ ВРЪХ

22-23 Юни

По богатство и разнообразие на растителни видове Славянка е естествена ботаническа градина, която поради недостъпността си относително е запазила първичният си вид и красота. От ранна пролет до късна есен, тук не спират да цъфтят най-различни и редки за природата растения! Тук се намира и сгушеното между Славянка и Пирин китно селце Голешово и Хаджисимеоновата плевня, в която през 1903г. поетът революционер Пейо Яворов с група четници води продължително сражение с отоманския поробител! А като добавим и титаничните върхове, които гордо се извисяват към небесата, районът е изключително красив по своя уникален начин!

Тук се намира и един от уникалните храмове на дивата природа в България – Биосферният резерват Алиботуш. Върху незначителната му площ се намират над 1400 вида висши растения, много от тях ендемитни за Балканите а 5 от тях се срещат единствено и само тук! Неслучайно резерватът е считан за ключов флористичен център на Балканският полуостров, а Славянка е наричана още „Китка планина”, защото почти през цялата година планината представлява една райска цветна градина!

Ден 1: – Пристигане – село Голешово и Сухия връх

Отпътуване с организиран транспорт от Националния стадион Васил Левски в София в 07:30ч. Пристигаме в района и се потапяме в митовете и легендите заобикалящи село Голешово. Ще посетим небезизвестната плевня и ще се разходим до моста по който е избягала четата на Пейо Яворов. След това ще се подкрепим и ще изкачим следобедно страхотно панорамния Сухия връх, от където ще се насладим на красивата следобедна светлина към прелестните Пирин, Беласица, Славянка и други красоти наоколо. Слизаме от върха и се отдаваме на заслужена почивка. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  750м

 • Спускане

  750м

 • Разстояние

  7км

 • Време

 • Настаняване

  Хижа Извора

 • Включено изхранване

Ден 2: Гоцев връх

Закусваме рано и излитаме още по хладно с леки раници нагоре към високия 2212м първенец на Славянка – Гоцев връх!
Набираме лека полека височина и се наслаждаваме на красивите гори от Черен бор в ниската част, докато неусетно вече сме заобиколени от прелестни Черни мури и други богатства на Алиботуш! Не след дълго излизаме от горския пояс и гледките започват да се разкриват пред нас – заобиколени сме от високопланински поляни осеяни с цветя, вековни гори и красиви върхове! Пристигаме на върха където ще направим заслужена почивка за хапване и дълго снимане на всичко наоколо – Беласица, Пирин, Драмски Боздаг, Малешевска планина и гордите Цареви върхове ще бъдат като на длан пред очите ни – най-добрата награда за хубавото изкачване! След като отпочинем и премерим силите, ще вземем решение дали да отскочим и до съседния връх Шабран – втория по височина връх в Славянка.
Слизане при мястото за среща с транспорта и отпътуване за София, но не и преди да се отбием на проверено място за да полеем хубавата разходка с вкусна супа и чаша студена бира! Отпътуване – край на програмата.

 • Изкачване

  1300м

 • Спускане

  1300м

 • Разстояние

  11км

 • Време

 • Настаняване

 • Включено изхранване

  Закуска