ВЕЛИКДЕНСКИ СКИ И СПЛИТБОРД ТУРИНГ В РАЙОНА НА ХИЖА ИВАН ВАЗОВ

26 – 28 Април

Великден в планината звучи чудесно, нали?
На този светъл празник ще се отправим със ски и сплитборд към Рила планина и по-точно към епичния район на Пазар дере и хижа Иван Вазов!
Теренът там е изключително подходящ за ски и сплитборд туринг и извън пистово каране!

Преходът със ски ще ни отведе до красотите на едно от най-посещаваните места за извън пистово каране през зимата – 7-те Рилски езера, от където ще направим страхотни спускания!
Вечерта ще пренощуваме в една от най-колоритните хижи в Рила – хижа Иван Вазов.

При подходящи лавинни условия и кондиция, спусканията ще бъдат от Отовишки връх, както в посока хижата, така и в посоката на езерата!
Последният ден ще завършим приключението с едно фантастично спускане през самите езера, а ако има сняг и чак до х. Пионерска!

ПРОГРАМА

Ден 1 – Пристигане на лифт Рилски езера

Събираме се сутринта в 8:00 на паркинга при лифта.
Купуваме си еднопосочно билетче и се качваме на лифта, който ще ни качи до хижа Рилски езера, където е и нашата отправна точка. Горе залепяме коланите и се отправяме към хижа Вазов. Вариантите за стигане до хижата са няколко, за това ще направим оценка на условията и ще решим от къде да се качим.
По пътя ще си говорим за терена и условията около нас, състоянието на снежната покривка, както и възможните места за каране. Преди обяд ще сме стигнали до върховете над езерата, където ще хапнем нещо и ще направим спускане към х. Вазов. Там ще оставим излишният багаж, ще се настаним и е време за ново качване и спускане. По преценка на водача ще бъдат реализирани още няколко кратки качвания и спускания в района.
Прибираме се доволни в хижата, където ще нощуваме и ще направим подробен план за идните два дни, според условията. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  1100м.

 • Спускане

  800м.

 • Разстояние

  13км

 • Време

  6-7ч

 • Настаняване

  хижа Иван Вазов

 • Включена храна

Ден 2: Спускания в района на хижа Иван Вазов

След закуска стягаме екипировката и се отправяме към близките склонове, които ще изкачим и спуснем.
Целта в този ден ще бъде да се възползваме максимално от долината Пазар дере, където има разнообразие на склонове с различно изложение. Спускания от Калините също са възможни при подходящи условия и кондиция на групата.
Ще правим лавинни профили, ще си говорим за лавинна безопасност, за екипировката и изобщо всичко свързано с безопасното ни пребиваване във високата снежна планина.
Прибираме се в хижата, където ще нощуваме. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  1400м.

 • Спускане

  1400м.

 • Разстояние

  10км

 • Време

  7ч.

 • Настаняване

  хижа Иван Вазов

 • Включена храна

  Закуска

Ден 3: Спускания към 7-те рилски езера

Ето, че стана време да се прибираме, но не и преди да направим още един незабравим ден по склоновете в района! След закуска се отправяме към върховете над Рилските езера.
Там отново ще проверим условията и ще преценим от къде да се спуснем. Първото спускане ще в посока езеро Окото, след това към Бъбрека и на долу към Близнака. При подходящи условия ще изкачим вр. Харамията, след което се отправяме посока хижа Рилски езера. При достатъчно сняг, разбира се ще караме и по надолу към паркинга и долната станция на лифта, а ако не – купуваме си еднопосочно билетче за лифта и слизаме при колите, където програмата приключва, но изживяното ще ни държи усмивките още дълго…

 • Изкачване

  600м.

 • Спускане

  1100м.

 • Разстояние

  10км

 • Време

  6ч.

 • Настаняване

 • Включена храна

  Закуска

Цена: 235лв.

Цената включва: Лицензиран водач със ски – сплитборд, две нощувки и закуски в хижа Вазов и планинска застраховка за периода на туринга.

Цената не включва: Останалото изхранване, лични разходи, лифт карти и всичко неизброено като включено.

*Пристигането в региона става с личен транспорт!

*Всеки участник трябва да разполага с лична екипировка като:
– ски/сплитборд с турингови автомати, колани, щеки или сноуборд + снегоходки
– лавинен уред, сонда, лопата;

*В случай, че не разполагате с нещо – можем да го осигурим!
* При нужда може да се организира и транспорт.

За повече инфо:

0878 022 724
0888 544 447

Туроператора запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение, спрямо метеорологичните и лавинни условия или кондицията на групата!

Имена*
E-mail:*
Тел:*
Съобщение
Прочел съм и съм съгласен с общите условия публикувани на този сайт. *
Съгласен съм личните ми данни да бъдат обработвани с цел организиране на въпросното пътуване.*