СКИ И СПЛИТБОРД ТУРИНГ ИЗ ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК

17-18 Февруари

В средата на Февруари отново ще се отправим към любимия Перелишки масив и по-точно към страхотния район около едноименната хижа, изключително подходящ за първи стъпки в ски и сплитборд туринга и извън пистовото каране.

Акумулираното количество сняг, което традиционно е над 2м по това време на годината в този район, ще ни позволи да се придвижваме и да караме в страхотни условия!

А гледките от върха при слънчев ден са безспорно най-добрите в Родопите и освен, че разкриват огромна част от Родопа планина, достигат чак до Вихрен, Мусала, Ботев и Триглав и ще останат за дълго в спомените ни.

Ще се подслоним в уютна къща за гости, където ще ни подкрепят с крепка домашна Родопска кухня и ще посветим два дни на изключително приятно пантене и каране из красиви места, по които рядко стъпва човешки крак през зимата.

Ще караме на места с около 20-25° наклон и лавинна опасност практически близка до нулевата – много благоприятни за начинаещи в туринга, работа с екипировка и привикване с карането в дълбок сняг.

Ден 1 – Пристигане в района – Първи излет

Пристигане на прохода Превала до 11:30, кратка почивка, след което лепим коланите и потегляме към Перелик. По пътя ще обсъждаме ефективните начини за правилно придвижване, обръщания, особености на екипировката. Ще се придвижим до района на най-високата хижа в Родопите – х. Перелик, където ще направим първи кратки спускания с опознавателна цел, отстраняване на грешки и опознаване на района. Късно следобед спускаме обратно към Превала и се придвижваме до хотелчето. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  500м.

 • Спускане

  500м.

 • Разстояние

  8км.

 • Време

  4.30ч.

 • Настаняване

  Хотел Узунски

 • Включена храна