С ТУРИНГОВИ СКИ И СПЛИТБОРД ИЗ РАЙОНА НА ХИЖА МАКЕДОНИЯ

27-28 Януари

В началото на февруари отново ще се отправим към любимата Рила и по-точно към най-стария резерват в България – Парангалица!
Теренът там е изключително подходящ за първи стъпки в извън пистовото каране.

Ще се подслоним в една от най-гостоприемните хижи в Рила – х. Македония, където ще си устроим своеобразен базов лагер за нашите преходи със ски и ще направим няколко вълшебни спускания.

Самата хижа е разположена в седловината Мечи проход, на отлично място между прекрасни Рилски върхове, а опитните водачи ще издирят най-добрите моментни условия по склоновете наоколо, за да се насладим на приятно каране по недокоснати и безопасни терени.

Но в случай, че по това време има хубав сняг около Картала, можем да използваме първия ден и за каране около зоната на лифта, където ще ви разкрием страхотни спускания!

Това е един от класическите туринг райони в Рила и сме убедени, че ще го заобичате от пръв поглед!

Ден 1

Събираме се сутринта в 8:00 на паркинга пред ски лифт “Картала”.
Както казахме в зависимост от условията, може първият ден да бъде използван за каране около и над лифта, където всъщност има страхотни спускания. Ако това обаче не е така, продължаваме нагоре към хижата, както е по план.
Оправяме багажа, лепим коланите и потегляме в посока х. Македония. Изкачването до хижата е около 4 часа по лек и много приятен наклон, който минава по границата на биосферен резерват Парангалица.
Ще стигнем до хижата точно за обяд и кратка почивка. След обяд ще оставим излишният багаж и според условията ще се изкачим до Голям Мечи връх от където се разкриват спиращи дъха панорами! От тук ни предстои едно, а защо не и две вълшебни спускания. По преценка на водача и при желание на групата е възможно и изкачване до Ангелов връх.
Прибираме се доволни в хижата, където ще се отдадем на заслужени храна и почивка. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  1100м.

 • Спускане

  500м

 • Разстояние

  8км.

 • Време

  4ч.

 • Настаняване

  хижа Македония

 • Включена храна

Ден 2:

След закуска отново само с най-необходимото излизаме и последваме опитните водачи, които вече са набелязали линиите с най-добрия сняг. Прекрасните склонове характерни за Парангалица светят пред нас и ни очакват – 2-3-4 спускания от върховете в района – колкото имаме сили и колкото ни се кара!
След като покараме хубаво, правим един подобаващ късен обяд в хижата и събираме багажите. От тук се насочваме обратно надолу към Бодрост, но по пътя е възможно още някое кратко спускане в зависимост от условията.
Събираме се при колите, където програмата приключва, но изживяното ще ни държи усмивките още дълго …

 • Изкачване

  600-1000м.

 • Спускане

  над 1000м

 • Разстояние

  12км

 • Време

 • Настаняване

 • Включена храна

Цена: 240лв
Цена за записвания след 22 Януари: 260лв

Цената включва: Лицензиран водач със ски – сплитборд, организация и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва: Нощувка, храна, лични разходи, всичко неизброено като включено.

*Пристигането в региона става с личен транспорт!

*Всеки участник трябва да разполага с лична екипировка като:
– ски/сплитборд с турингови автомати, колани, щеки или сноуборд + снегоходки
– лавинен уред, сонда, лопата;

*В случай, че не притежавате част от задължителната екипировка, можете да я наемете от нас през страницата за Наем на Екипировка.
* При нужда може да се организира и транспорт.

За повече инфо:

0878 022 724
0888 544 447

Туроператора запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение, спрямо метеорологичните и лавинни условия или кондицията на групата!