СКИ И СПЛИТБОРД ТУРИНГ ИЗ РАЙОНА НА КАРТАЛА И РЕЗЕРВАТ ПАРАНГАЛИЦА

27-28 Март

В края на Март отново ще се отправим към любимата Рила и по-точно към най-стария резерват в България – Парангалица!
Теренът там е изключително подходящ за първи стъпки в ски и сплитборд туринга и извън пистовото каране!
Преходът със ски ще ни отведе до красотите на субалпийската зона при билата на Парангалица и ще опознаем този отдалечен дял на Рила!
Гледките от върховете в слънчев ден са във всички посоки и ще ни следват по билата на върховете Мерджика (2485м.), Парангалица (2420м.), Русалия (2378м.) и Исмаилица (2409м.).

Акумулираното количество сняг, което традиционно за това време на годината в този район, ще ни позволи да се придвижваме и да караме в страхотни условия!
Вечерта ще пренощуваме в една от най-гостоприемните хижи в Рила – х. Македония, където ще ни посрещнат с хубаво вино и мезета.
Самата хижа е разположена в седловината Мечи проход /между Голям и Малък Мечи връх/ в Югозападния дял на Рила и се намира на 2166м.

При подходящи условия и кондиция, спусканията ще бъдато от над 2600м., а именно от Ангелов връх и/или от двата Мечи върха.
Вторият ден ще бъде зает с ходене по билата и подобаващо завършване със спускане по необработената писта на ски център Картала.

Ден 1 – Пристигане в района на ски курорт „Картала“

Събираме се сутринта в 8:00 на паркинга пред ски лифт „Картала“.
Оправяме багажа, обуваме обувките, лепим коланите, правим проверка на лавинните уреди и потегляме посока х. Македония. Изкачването до хижата е около 4ч. по лек и много приятен наклон, който минава по границата на биосферен резерват Парангалица.
Ще стигнем до хижата точно за обяд и за нужна почивка. След обяд ще оставим излишният багаж и според условията ще се изкачим до Голям или Малък Мечи връх от където се разкриват спиращи дъха панорами! По преценка на водача и при желание на групата е възможно и изкачване до Ангелов връх.
Прибираме се доволни в хижата, където ще обсъдим следващият ден. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  700м.

 • Спускане

  0м.

 • Разстояние

  8км.

 • Време

  4ч.

 • Настаняване

  хижа Македония

 • Включена храна

Ден 2: Туринг по билото

След закуска стягаме багажа и се отправяме към билата край южната граница на най-старият резерват в България.  По пътя ще преминем край върховете – Мерджика, Езерник, Парангалица, Русалия и Исмаилица – всички те високи около 2400м. Над 3 часа ще се любуваме на зашеметяващи гледки към Парангалица, Рила, Пирин и Разложка котловина и всичко ще приключи с дълго спускане със ски! Последният връх, през който минаваме е Исмаилица (2409м). За добро, или лошо кабинковият лифт на Картала не работи от две години, което означава, че пред нас ще има спускане от близо 1000м денивелация, голяма част от които минават по необработена писта 🙂
Събираме се при колите, където програмата приключва, но изживяното ще ни държи усмивките още дълго …

 • Изкачване

  500м.

 • Спускане

  950м.

 • Разстояние

  12км.

 • Време

  4.30ч.

 • Настаняване

 • Включена храна

Цена: 175лв.

Цената включва: Лицензиран водач със ски – сплитборд, организация и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва: Нощувка, храна, лични разходи, всичко неизброено като включено.

*Пристигането в региона става с личен транспорт!

*Всеки участник трябва да разполага с лична екипировка като:
– ски/сплитборд с турингови автомати, колани, щеки или сноуборд + снегоходки
– лавинен уред, сонда, лопата;

*В случай, че не притежавате част от задължителната екипировка, можете да я наемете от нас през страницата за Наем на Екипировка.
* При нужда може да се организира и транспорт.

За повече инфо:

0878 022 724
0888 544 447

Туроператора запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение, спрямо метеорологичните и лавинни условия или кондицията на групата!