СКИ И СПЛИТБОРД ТУРИНГ ИЗ РАЙОНА НА ХИЖА МАКЕДОНИЯ И РЕЗЕРВАТ ПАРАНГАЛИЦА

27-28 Март – ПОТВЪРДЕНА!

В края на Март отново ще се отправим към любимата Рила и по-точно към най-стария резерват в България – Парангалица!
Благите и меки гънки на този регион го правят изключително подходящ за ски туризъм и извън пистово каране и ни карат да се връщаме всяка година, често по повече от веднъж.

Акумулираното количество сняг, което е традиционно за това време на годината във високите части на Рила, ще подсигури дебела основа, но ние разбира се се надяваме и на скорошен валеж, който да направи усмивките още по големи!
Но разбира се, каквото и да заварим там, опитните водачи ще се погрижат да вземем максимума от моментните условия.

Вечерта ще пренощуваме в една от най-гостоприемните хижи в Рила – х. Македония, където ще ни посрещнат с хубаво вино и мезета.
Самата хижа е разположена в седловината Мечи проход, на удобно място между Голям и Малък Мечи връх и се намира на 2166м.н.в. – идеален базов лагер за два дни каране по околните склонове.

При подходящи условия и кондиция, спусканията ще бъдат от над 2600м, а именно от двата Мечи върха, а при възможност и от чудесния Ангелов връх!

Ден 1

Събираме се сутринта в 8:00 на паркинга пред ски лифт “Картала”.
Оправяме багажа, лепим коланите и потегляме в посока х. Македония. Изкачването до хижата е около 4 часа по лек и много приятен наклон, който минава по границата на биосферен резерват Парангалица.
Ще стигнем до хижата точно за обяд и за нужна почивка. След обяд ще оставим излишният багаж и според условията ще се изкачим до Голям връх от където се разкриват спиращи дъха панорами! От тук ни предстои едно, а защо не и две вълшебни спускания. По преценка на водача и при желание на групата е възможно и изкачване до Ангелов връх.
Прибираме се доволни в хижата, където ще се отдадем на заслужени храна и почивка. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  1100м.

 • Спускане

  500м

 • Разстояние

  8км.

 • Време

  4ч.

 • Настаняване

  хижа Македония

 • Включена храна

Ден 2:

След закуска отново само с най-необходимото излизаме и последваме опитните водачи, които вече са набелязали линиите с най-добрия сняг. Прекрасните склонове характерни за Парангалица светят пред нас и ни очакват – 2-3-4 спускания от върховете в района – колкото имаме сили и колкото ни се кара!
След като покараме хубаво, правим един подобаващ късен обяд в хижата и събираме багажите. От тук се насочваме обратно надолу към Бодрост, но по пътя е възможно още някое кратко спускане в зависимост от условията.
Събираме се при колите, където програмата приключва, но изживяното ще ни държи усмивките още дълго …

 • Изкачване

  600-1000м.

 • Спускане

  над 1000м

 • Разстояние

  12км

 • Време

 • Настаняване

 • Включена храна

Цена: 175лв.

Цената включва: Лицензиран водач със ски – сплитборд, организация и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва: Нощувка, храна, лични разходи, всичко неизброено като включено.

*Пристигането в региона става с личен транспорт!

*Всеки участник трябва да разполага с лична екипировка като:
– ски/сплитборд с турингови автомати, колани, щеки или сноуборд + снегоходки
– лавинен уред, сонда, лопата;

*В случай, че не притежавате част от задължителната екипировка, можете да я наемете от нас през страницата за Наем на Екипировка.
* При нужда може да се организира и транспорт.

За повече инфо:

0878 022 724
0888 544 447

Туроператора запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение, спрямо метеорологичните и лавинни условия или кондицията на групата!