ВРЪХ ШАТЪРА – ЗИМНИ ПРИКАЗКИ ОТ ЦЕНТРАЛЕН РИЛСКИ РЕЗЕРВАТ

21 Януари

Вековни и прохладни иглолистни гори отрупани със сняг, буйни и пенливи потоци в ниското, които с всяка крачка се превръщат в ледени кралства.
Безбрежна белота, контрастираща с ярко синьо небе и безброй върхове, сковани от коравата хватка на зимата …

Звучи добре нали?
Добрата новина е, че и тази зима многократно ще съчетаем и ще се порадваме на всичко това, а на живо даже е още по-хубаво!

Но за да избягаме от мъглите и пушеците на сивия град, ще трябва да положим малко усилия и да се покатерим на панорамния Рилски хубавец връх Шатъра, който със своите почти 2500 метра височина над моретата, ще ни дари с гореописаните благини!

Връх Шатъра ще ни разкрие невероятни гледки към емблематични Рилски върхове, язовир Искър, Витоша, Плана и най-големия резерват на Балканския полуостров – Централен Рилски резерват, които са особено впечатляващи в разгара на зимата!

Програмата е подходяща за начинаещи в много добра форма, както и за всички останали с достатъчно желание за една страхотна зимна разходка до връх Шатъра и зимните приказки на Централен Рилски резерват!

ПРОГРАМА

Отпътуване с организиран транспорт от Националния стадион Васил Левски в София в 06:30ч. Пристигаме в Боровец и се качваме на една от първите лифтови седалки, за да наберем бързо височина и да избягаме от тълпите и шума на курорта. Пристигаме на горната станция на лифта, от където започва същинското изкачване. Грабваме раниците и се гмурваме след опитния водач, в свежите зимни иглолистни гори.
Постепенно набираме височина и скоро излизаме над дървесния пояс, а пред нас се ширват гледки за чудо и приказ. Продължаваме с още малко усилия нагоре и достигаме най-високата ни точка за деня – връх Шатъра, където е време за почивка и обяд с незабравими панорами към някои от най-високите върхове и най-голямата защитена територия на Балканите – Централен Рилски Резерват. Дом на редица животни включени в Червената книга и представителни вековни екосистеми и гори, той е туптящото диво сърце на Рила планина!
Последната част от този хубав ден ще премине в приятно спускане през алтернативен маршрут и вековни Мурови гори обратно до Боровец, където идва и краят на програмата, но не и преди да полеем страхотния преход с вкусна гозба и чаша студена бира в изпитано Самоковско ресторантче.
Отпътуване към София – край на програмата.

 • Изкачване

  715м

 • Спускане

  715м

 • Разстояние

  12км

 • Време

 • Настаняване

 • Включено изхранване