ЕСЕННАТА КРАСОТА НА ВЕЛИКАТА РИЛСКА ПУСТИНЯ – ВЪРХОВЕТЕ ЙОСИФИЦА И ПОГЛЕДЕЦ, СМРАДЛИВОТО И СУХОТО ЕЗЕРО

24-25 Септември

В края на прелестния месец Септември, точно по времето когато високопланинската трева придобива онзи магичен златен цвят, ще се отправим към любимата Рила и по-точно към една изключително красива част, където ще минем през емблематични Рилски езера, високи върхове и спиращи дъха панорамни гледки!

 Това пътешествие ще ни отведе до красотите на най-голямото ледниково езеро в България и на Балканският полуостров – Смрадливото езеро!
Ще имаме щастието да попаднем в обширният циркус на Рибни езера, който ще ни покаже своите красиви гледки, а заобикалящите го върхове ще бъдат нашата цел! Ще се покатерим на много от тях – Кьоравица, Канарата, Йосифица и страхотно панорамният и рядко посещаван връх Погледец!

Гледките от тези върхове са невероятни и ще ви накарат да заобичате Рила планина още повече!
А за да завършим хубавия преход по подобаващ начин, по пътя си ще минем и през живописния район на заслон Кобилино бранище и Сухото езеро …..

Страхотно приключение с умерена трудност, подходящо за средно напреднали и начинаещи в добра форма!

Ден 1 – Пристигане – хижа Рибни езера

Отпътуваме в 7:30 от паркинга пред стадион Васил Левски, от където бусчето ще ни закара до местността Кирилова поляна.
От там поемаме към могъщото Смрадливо езеро и след това към хижа Рибни езера.
В хижата ще се настаним, ще обуздаем глада и олекотим раниците. След това ще се отправим на разходка с чудни гледки към върховете, които оформят красивият циркус на Рибни езера! Главната цел за днес е връх Йосифица , който ще ни дари с приказна Рилска панорама от 2697м!
Прибираме се доволни в хижата, където ще нощуваме и обсъдим плановете за следващият ден. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  700м.

 • Спускане

  350м.

 • Разстояние

  13км

 • Време

 • Настаняване

  хижа Рибни езера

 • Включена храна