РАЙСКОТО ПРЪСКАЛО И ВРЪХ БОТЕВ

22-23 Юни

Каним Ви на едно магично място точно в годишното време когато то оправдава райското си име!
Това е една програма, която се е превърнала в традиция за нас и с радост се връщаме към нея, ежегодно по това време.

Вече за седма поредна година ще се потопим в дъхавите поляни около хижа Рай и Райските скали в кулминацията на пролетния цъфтеж и ще вкусим от опияняващата природна магия на Централен Балкан в навечерието на Еньовден!

А за капак на всичко ще изкачим и първенеца на Стара планина – гордия връх Ботев, по Тарзановата пътека, която ще ни дари с едни от най-добрите и емблематични гледки за Стара планина …

Страхотно свежо и изпълнено с цветове, аромати и вълнения приключение, подходящо за средно напреднали и напреднали, както и начинаещи планинари в много добра физическа форма и готови за сериозно предизвикателство!

ДЕН 1: Пристигане – х. Рай

Отпътуване от Националния стадион Васил Левски в София в 07:30ч. Трансфер до Калофер и местността Паниците. Предстои ни преход през живописните и вековни букови гори на Южния Джендем. За около три часа и половина ще бъдем вече пред Райските скали и х. Рай – едно място което не случайно е наричано така. Ще видим и усетим безброй цветя, цветове и аромати по поляните около скалите, а могъщият и най-висок водопад в България ще пръска водите си от 124-те си метра височина. Настаняваме се, хапваме заслужено след което следобедно ще се разходим до Райското пръскало. Вечеря на свободна консумация и нощувка в х. Рай.

 • Изкачване

  700м

 • Спускане

 • Разстояние

  9км

 • Време

  4ч.

 • Настаняване

  Хижа Рай

 • Включена храна

Ден 2: Вр. Ботев

След като закусим добре, ще се отправим нагоре по красивия естествен път през Райските скали към могъщия купол на вр. Ботев. Предстои ни преминаване по една от най-красивите и панорамни планински пътеки, кръстена на легендарния метеоролог и планинар Тодор Божков – Тарзан! Повече за него ще научим от опитните водачи, а на върха ще се дивим и ще снимаме 360-градусовите панорами към южна и северна България и гръбнакът на нашата родина – великата Стара планина! Ще отпием по един топъл чай, ще похапнем, след което ще се отправим на дълго слизане, чак до местността Паниците. При подходящи условия и добро желание на групата можем да направим прибирането през панорамните била на Параджика, които ще ни дарят с още много величествени гледки от сърцето на Централен Балкан и Джендема. А ако условията и кондицията не го позволяват, ще се спуснем обратно по същия път, ще направим един хубав обяд на хижа Рай и от там ще се спуснем към Паниците. И в двата случая чистото ходене за деня няма да е по-малко от 8-9 часа – един истински планинарски празник. След като се спуснем при колите, ще имаме възможност да отпразнуваме този празник с подобаващо вкусно хапване и чаша студена бира в местно ресторантче, след което ще отпътуваме за родните места – край на програмата.

 • Изкачване

  945м

 • Спускане

  1640м

 • Разстояние

  14км

 • Време

  8-9ч

 • Настаняване

 • Включена храна

  Закуска

ЦЕНА: 175лв
Цена за записване след 18 юни: 195лв

Цената включва: Лицензиран планински водач, нощувка и закуска на х. Рай, организиран транспорт от София до Калофер и обратно и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва: Останалото изхранване, лични разходи, всичко неизброено като включено

*Маршрута е с големи денивелации и е подходящ за хора в много добра физическа форма!
Ходенето на втория ден е над 8 часа!
*Пристигането в Калофер може да става и със собствен транспорт!
*В такъв случай той ще ви бъде приспаднат от цената!
*Туроператора запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение или метеорологичните условия и кондиция на групата!

За повече инфо:

0878 022 724
0888 544 447

*Всички цени на този сайт са с ДДС!