ПРОКЛЕТИЯ – ВЪРХОВЕТЕ МАЯ ЙЕЗЕРЦЕ И КАРАМФИЛИТЕ – ЕДНА ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ ПЛАНИНИ НА БАЛКАНИТЕ

02-07 Август

До съвсем скоро, малцина български туристи бяха чували за тази планина и дори и сега, все още Проклетия не се радва на популярността, която всъщност заслужава.
И наистина – едва ли много от вас знаят за потресаващата красота, която се крие в граничните райони на Албания, Косово и Черна гора, в затънтени, долини и каньони над които гордо се изправят шеметни скални върхове!
Проклетия в същност е
най-южната и най-висока част на Динарските Алпи и е една огромна, главозамайващо просторна планинска пустош, често наричана Балканските Доломити. И определено има защо.
Изключително живописен и изненадващо отдалечен, този великолепен район може би е един от най-малко изследваните кътчета в Европа!

Внушителни карстови отвеси доминират пейзажа наоколо и като цяло няма прекалено лесни пътища до върховете им!
И черногорските, и албанските имена за планината – съответно Prokletije и Bjeshkët e Namuna, се превеждат с доста зловещо звучащите думи „Проклети планини“.
Но молим ви не се плашете – това е препратка към суровата среда на тези пронизващи небето, назъбени върхове и истински дивата природа на Проклетия.
Уверяваме ви, че зад страшното име, всъщност се крие един истински планински рай!

Ден 1: Отпътуване

Отпътуване от Националния в 06:00ч. Очаква ни цял ден път и пресичане на две граници за да достигнем до живописното градче Плав в граничните райони на Черна гора. Пристигаме, настаняваме се, правим една хубава вечеря и лягаме да се наспим – очакват ни вълнуващи приключения!