ВЪРХОВЕТЕ ПРЕСПА И СВОБОДА, РОДОПСКОТО КОНЧЕ, АКВА ТЕПЕ, КАРАДЖОВ КАМЪК И КРЪСТОВА ГОРА – ТРИДНЕВНА РОДОПСКА ЕПОПЕЯ ИЗ ТАЙНИТЕ НА ПРЕСПАНСКИ ДЯЛ И КОРМИСОШ!

02-03 Ноември

„ …Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш. Ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи в себе си …”

Едва ли можем да намерим по-добро определение за необятната и могъща Родопа планина, от тези думи на Антон Дончев …
Наистина е трудно, дори немислимо да я познае човек само с един поглед или само с един преход, колкото и дълъг да бъде той..

Но с тази авторска програма, която е резултат на дългогодишно скитане из необятната Родопа, ще хвърлим поглед към една огромна порция от онези толкова любими и безкрайни вековни гори и древни чуки и върхове.
Пригответе се за една истинска тридневна одисея от панорами, фантастично диви места и легенди от които те побиват тръпки, защото в средата на Октомври, ще се гмурнем в огнената есен на Преспанския дял и Кормисош, където опитните планински водачи, ще разкрият над 20 годишен опит в чудесата и тайните на Родопа планина … !

Ден 1: Пристигане – Хижа Преспа

Отпътуване от Националния стадион Васил Левски в София в 08:00ч. с организиран транспорт. Пристигаме Роженските поляни където ще поспрем за обяд на страхотно панорамно място от връх Свети Илия. От тук ще хвърлим поглед на Запад до Перелик и на Юг до най-високите погранични върхове, както и при чист хоризонт до някои от гръцките планини. Продължаваме с живописен и лек преход към Хайдушки поляни, след което се изкачваме и до хижата с най-добрата гледка в Родопите – х. Преспа, от където на другата сутрин ще наблюдаваме спиращ дъха изгрев, като този на снимката за фон. Настаняване и свободно време за почивка и снимки наоколо. Вечеря на свободна консумация и нощувка на хижата.

 • Изкачване

  150м

 • Спускане

 • Разстояние

  7км

 • Време

  2.40ч.

 • Настаняване

  Хижа Преспа

 • Включено изхранване

Ден 2: Преспа и Свобода

Ставаме по тъмно и излизаме на верандата. Пред очите ни титаничната Родопа планина е затаила дъх от огнените цветове и топлината на първите лъчи. Мъгли се стелят по склоновете, а ние гледаме с умиление и снимаме дълго. Следва подобаваща закуска, ароматен планински чай и кафе, след което стягаме раниците и се отправяме към връх Преспа! Не след дълго сме на върха който ни дарява с прекрасни панорами достигащи чак до ръба на Бяло море. От тук се спускаме през дивите гори и хващаме маркировката за х. Свобода, оставяме раниците на хижата и набързо се изкачваме до върха за да хвърлим поглед и от там. Слизаме към хижата където ще обядваме и ще отпочинем. От тук ни очаква още един Родопски титан – връх Тузлата, който ще ни дари със с поредна ударна доза спиращи дъха Родопски панорами! Снимаме и обсъждаме какво се вижда от тук, а то никак не е малко. Започваме нашето спускане към по ниските части на планината и село Загражден, където ще ни очакват топлите цветове на Родопската есен и нашите домакини със заслужени вкусни гозби и Родопски специалитети! Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Настаняване

  Къща за гости

 • Включено изхранване

  Закуска

 • Изкачване

  700м

 • Спускане

  900м

 • Разстояние

  14км

 • Време