ПОТАЙНИТЕ ПЕТКАНОВИ ВОДОПАДИ, ИЗГРЕВ ОТ ЛЮБИМИЯ МАРАГИДИК И ГЛЪТКА СВЕЖЕСТ ПОД ПРЪСКИТЕ НА ПЕНЧОВСКО ПРЪСКАЛО – ПРОЛЕТНО СТАРОПЛАНИНСКО ВЕЛИКОЛЕПИЕ

15-16 Юни – 2 МЕСТА!

Има ли роден планинар, който да не се диви и възхищава пред великолепието и величието на могъщата Стара планина?

Те са с коренно различен характер и особености в различните сезони, но едва ли някога ще спрат да удивляват и вълнуват всички онези от нас, които са доживотно влюбени в тази необикновена планина …

И за да отпразнуваме въпросните и величие и великопелепие, опитните водачи от IntoTheWild са подготвили невероятен и истински див маршрут, който освен, че хубаво ще ни раздвижи, също така ще ни освежи с гледки към едни от най-слабо известните водопади у нас – Петкановите!

Закътани и едва забележими те остават дълбоко в цветната прегръдка на Балкана и въпреки изключителната си красота, рядко получават човешко внимание …

Свежестта ще бъде абсолютно гарантирана и от пръските на още една перла на Тъжанското ждрело – Пенчовско пръскало, който ще направи пътят ни нагоре още по-магичен!

 А за да може това приключение да е пълно и завършено в наш стил, ще се покатерим и на гордия Марагидик по първи петли за да се насладим на едно от най-магичните чудеса на природата – изгрева и изгревната светлина!

Така че стягайте раниците, защото ни очаква една истинска програма мечта из фантастичните водопади и ярки пролетни панорами на епичния Централен Балкан … !

Ден 1: 

Отпътуваме от София с организиран транспорт в 07:00ч. от паркинга пред Националния стадион Васил Левски.

Пристигаме в Калофер, изоставяме буса и поемаме нагоре по цветни и непознати пътечки. Не след дълго достигаме и първата от множеството кулминации в тази програма – пред нас е най-високият водопад в Тъжанското ждрело – каскадата на Петкановите водопади! Снимаме и не бързаме за никъде, дивим се на гръмотевичния тътен и се наслаждаваме на дивите пейзажи на тези скрити от тълпите водни гиганти. Ще похапнем по нещо вкусно на фона на незабравимия пейзаж пред очите ни, след което в следобедните часове китни пътечки ще ни отведат до водопадът, на който е кръстен целия дял на планината – Пенчовското пръскало! 52м водна прелест и феерия пред очите ни! Снимаме, почиваме и от там по поредна серия красоти и в компанията на други Старопланински гиганти достигаме х. Тъжа, където ни очаква вкусно, топло и релаксиращо вечерно угощение след прекрасния ден.

 • Изкачване

  1200м

 • Спускане

  200м

 • Разстояние

  12км

 • Време

 • Настаняване

  Хижа Тъжа

 • Включено изхранване