ТАЙНИТЕ НА ЧЕРНАТИЦА – МЕЗАР ГИДИК, МАЛЪК ПЕРСЕНК, ЦИРИКОВА ЧЕРКВА И СКРИТИ КАНЬОНИ

20-21 Август – ПОТВЪРДЕНА!

Едва ли ще преувеличим ако кажем, че Чудните мостове са най-популярната атракция на рида Чернатица.
Този спиращ дъха скален феномен даже всъщност е една от емблемите на родния планински туризъм и привлича десетки хиляди малки и големи, български и чуждестранни туристи.

Но този относително висок за Родопите регион крие в пазвите си още редица природни и културни забележителности и за добро или лошо малцина са тези, които се докосват до тях.

И ние разбира се имаме всички намерения да ви покажем една част от тях, в рамките на един фантастичен уикенд в прохладата на вековните Родопски смърчови гори!

Елате с нас на това двудневно приключение из един от най-посещаваните Родопски райони – рида Чернатица, а ние ще ви разкрием нейните тайни!

Ще ви покажем едни от по-малко посещаваните и смайващи природни и културни забележителности в този дял на Родопа планина.

Чудесна програма с ниска трудност, подходяща за начинаещи планинари, както и за по-напредналите от вас, които имат желанието да надникнат в тайните на Чернатица!

Ден 1

Отпътуване от София с организиран транспорт в 08:30 от Стадион Васил Левски.
Пристигаме и се настаняваме в хижа Скални мостове, където ще се настаним, освежим и ще можем да обядваме. След това грабваме леки раници и се отправяме към местността Слънчеви поляни, х. Кабата и вр. Цирикова черква, който ще ни разкрие чудесна панорама на Юг, чак до Пампорово! След като поснимаме и отпочинем на хубава гледка, последваме опитния водач по скрити пътечки към сгушено в пазвите на Родопа планина изключително мраморно каньонче. След като излезем от него, без много да бързаме и радвайки се на Родопското лято се прибираме към хижата за заслужени храна и почивка. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  150м

 • Спускане

  150м

 • Разстояние

  11км

 • Време

  3-4ч

 • Настаняване

  Хижа Скални мостове

 • Включено изхранване

  Закуска

Ден 2

Закусваме подобаващо, след което излизаме и бодро закрачваме през живописни пътечки и вековни гори.  Днес ни предстои изкачването на връх Малък Персенк, който ще ни дари с поредна страхотна панорама. По пътя си се отбиваме през един от най-запазените в България антични планински пътища, който се вие из фантастичните вековни иглолистни гори на масива Персенк! Няма да пропуснем разбира се и легендарния проход Мезар Гидик – свидетел на жестоки боеве и драматични исторически събития! След всичко това слизаме обратно към мястото за среща с транспорта, който ще ни стовари при една от емблематичните забележителности на нашата родина – мраморния феномен Чудните мостове. След него ще поспрем и при китното местно ресторантче предлагащо вкусни гозби за изгладнели планинари и едва тогава ще отпътуваме за София – край на програмата …

 • Изкачване

  500м

 • Спускане

  500м

 • Разстояние

  8км

 • Време

  4-5ч

 • Настаняване

 • Включено изхранване

  Закуска

ЦЕНА: 155лв.

Цената включва: Лицензиран планински водач, нощувка и закуска на х. Скални мостове, организиран транспорт от София до региона и обратно и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва: Останалото изхранване, лични разходи, всичко неизброено като включено.

Бусчето минава и през Пловдив и може да вземе хора и от там!
Пристигането в региона може да стане и с личен транспорт, в такъв случай той ще ви бъде приспаднат от цената!

За повече информация:
0878 022 724