ЗИМНО ИЗКАЧВАНЕ НА ВРЪХ ОТОВИЦА

16 Декември

Току що сме стъпили на връх Отовица.
Изкачването е било приятно изморително, а тялото ни жадува за глътка топъл чай с мед.

Ето че вече сме тук – на 2696 метра над моретата и на най-високата точка на панорамното Отовишко било.

Гледката от билото е внушителна.
Все едно сме стъпили на купола на огромна катедрала и наблюдаваме цял един друг свят, свят от синьо и бяло, който лежи някъде долу в краката ни …

Представихте ли си го?
На живо е още по хубаво.

Отовица е един от любимите ни върхове изобщо в България, а ранната зима е идеален момент за красивото му изкачване!
По това време на годината бели снегове покриват сушата, а езерата все още не са замръзнали и светят с ярко сините си води, създаващи една много специална картина!

Това е един невероятен еднодневен преход, подходящ за начинаещи в много добра форма и за хора с предишен опит в зимната планина!

ПРОГРАМА

Отпътуване в 07:00ч. от паркинга пред стадион Васил Левски – София.
Трансфер до х. Пионерска, където скачаме на лифта, който ще ни качи до х. Рилски езера. Там хвърляме раниците на гръб, обуваме снегоходките и поемаме покрай Седемте езера към седловина Раздела. Стъпка по стъпка минаваме покрай повечето от езерата, които вероятно вече ще оформят тънка ледена кора и се изкачваме до началото на Отовишката гърбица. Намираме място на завет и правим хубава почивка, подкрепяйки се с по капачка горещ чай и вкусен сандвич. Предстои най-хубавото. Гледките от това тясно и обзорно било са едни от най-красивите в цяла Рила. От тук изкачването продължава плавно и неусетно ни извежда до най-високата точка на рида – Отовишки връх. Правим почивка за да се насладим на красотата около нас, хапваме нещо леко и правим много снимки.
Някъде долу вдясно от нас тъмносините води на Седемте езера са започнали да се покриват с бяла ледена кора и скоро ще се скрият от погледа ни, чак до пролетта. Гордия чукар Харамията, оттук изглежда като малко стърчащо зъбче, което трудно се различава на фона на побелелия Зелени рид. Вдигаме поглед над тях и усещаме как сърцата ни затуптяват по-силно – там стърчат насечените форми на Мальовица, Орловец, Ловница, Купените, а зад тях дори далечния първенец Мусала … Поемаме от кристалния въздух и започваме слизането по обратния път надолу към лифта.
Разбира се, на връщане няма да пропуснем традиционната отбивка за заслужена гореща супа и чаша греяно винце. След това заредени и щастливи ще отпътуваме обратно към София – край на програмата.

 • Изкачване

  600м.

 • Спускане

  600м.

 • Разстояние

  13км

 • Време

  7ч.

 • Настаняване

 • Включено изхранване

ЦЕНА: 89лв.
Цена за записвания след 12 Декември: 99лв.

Цената включва: Лицензиран планински водач, организиран споделен транспорт от София до региона и обратно, наем на снегоходки и планинска застраховка за деня на екскурзията.

Цената не включва: Изхранване, лифт, лични разходи, всичко неизброено като включено.

*Пристигането в региона може да става и със собствен транспорт, в такъв случай той ще Ви бъде приспаднат от цената!
*В случай, че разполагате със собствени снегоходки, те също ще бъдат приспаднати!
*Организирания транспорт е включен при минимум 8 участника!
*Туроператорът запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение или метеорологичните условия и кондицията на групата!
*При невъзможност за реализиране на програмата поради неподходящи метеорологични условия или други причини, направените плащания могат да се ползват за други събития или се възстановяват в пълен размер!
*Всички цени на този сайт са с ДДС!

За повече инфо:

0878 022 724
0888 544 447