НОВА ГОДИНА НА ХИЖА МАКЕДОНИЯ – ЗИМЕН ИЗГРЕВ НА ГОЛЯМ МЕЧИ ВРЪХ, ЗАЛЕЗ НА МАЛЪК МЕЧИ ВРЪХ И ПРЕХОД ИЗ БИЛАТА НА ПАРАНГАЛИЦА

30 Декември-01 Януари

Последните слънчеви лъчи за годината галят и обливат в меки пастелни тонове снежните пера, които вятъра е изрисувал върху белите хребети.
Ние не можем да скрием вълнението си, но около нас белоснежните Рилски катедрални върхове са притихнали и гордо и безразлично изпращат поредния годишен цикъл, обляни в умопомрачителни цветове …

Атмосферата по високите Рилски била в последните мигове от годината е особено специална и ние сме подготвили едно доста наситено, но все пак умерено като трудност приключение, с което подобаващо да изпратим отминаващата година!

Ще изгледаме зимен изгрев от Малък Мечи и залез от Голям Мечи връх, а рилските върхари ще бъдат пръснати като на длан пред нас!

Ще се покатерим по необятните снежни била на Парангалица и ще преминем последователно през върховете Исмаилица, Русалия, Парангалица и Мерджика – всички те над 2300м, за да опознаем този отдалечен дял на Рила.

Натрупаното количество сняг, традиционно за това време на годината в този район, ще ни подсигури плавно придвижване със снегоходките, а какво да кажем за гледките …
Заради разположението на върховете, които ще посетим и през трите дни ще бъдем на първи ред към огромни части от Рила, Пирин и Родопа в цялото им зимно великолепие!

Вечерта ще пренощуваме в една от най-гостоприемните хижи у нас – х. Македония, където ще ни посрещнат с хубаво вино, тебетлийски мезета и вкусни гозби.
Самата хижа е разположена в седловината Мечи проход на цели 2166м над моретата!

Една страхотна новогодишна програма, за която остава само да се въоръжим с правилната екипировка и много добро настроение и да се гмурнем в зимните рилски красоти!

Ден 1

Отпътуваме в 07:30 със споделен транспорт от София. Пристигаме при лифт Картала.
Качваме се на лифта, който ни стоварва на билото и потегляме в посока х. Македония. Прехода до хижата е около 4-5 часа по много приятен и огледен маршрут, който минава по границата на биосферен резерват Парангалица. През цялото време от дясно ще ни бъдат величествените върхари на зимен Пирин, а от ляво под нас ще се извисяват непроходимите смърчови и белмурови гори на Парангалица.
Прибираме се доволни в хижата, където ще се нахраним и ще легнем рано – утре ще се става по тъмно. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  400м.

 • Спускане

  150м.

 • Разстояние

  8км.

 • Време

  4ч.

 • Настаняване

  хижа Македония

 • Включена храна

Ден 2: Изгрев от Голям Мечи връх и залез от Малък Мечи връх

Ставаме рано. За последния ден на годината сме предвидили изгрев и залез от страхотните двама побратими върхове Малък и Голям Мечи връх! Навън е тъмно, но слагаме челниците и закрачваме бодро към Голям Мечи връх. Изкачването не е дълго и скоро започваме да го различаваме в промъкващия се сумрак. Набираме височина а небето от изток се запалва и започва да оцветява облаците във все по-ярки цветове! Ето че вече сме на втория по височина връх в югозападна Рила – Голям Мечи връх на цели 2617м.н.в! Не след дълго първите слънчеви лъчи огряват белоснежните Рилски върхове в този дял на планината, а наоколо светлината започва да играе своя неописуем спектакъл. Снимаме дълго и се радваме на това истинско чудо на природата – изгрева! Когато цветовете утихнат, започваме слизане към хижата където ни очаква заслужена и богата закуска и много топъл чай! След като добре се нахраним и отпочинем, ще имаме свободно време за почивка, книжка или разходки около хижата с фотоапарат в ръка. Следобедно отново ще се съберем за да се покатерим по острата снага на Малък Мечи връх, от където ще помахаме за чао на старата година и ще се насладим на спиращ дъха зимен залез!
А веднага след като приключим започваме слизане към хижата, където ще ни очакват вкусна трапеза, много топлина и новогодишната празнична нощ!

 • Изкачване

  900м.

 • Спускане

  900м.

 • Разстояние

  9км

 • Време

 • Настаняване

  Хижа Македония

 • Включена храна

  Закуска