КЛАСИЧЕСКО ЗИМНО ИЗКАЧВАНЕ НА ПАНОРАМНИЯТ КРАСАВЕЦ МАРАГИДИК

03-04 Февруари

Това определено е изкачване, което не трябва да бъде подценявано и това определено е един от най-техничните, трудни и дълги ръбове в нашата родина!
Каним Ви на незабравимо изкачване през фантастичните зимни панорами на един от най-огледните върхове на Балкана – връх Марагидик!

Заради разположението на върха – северно от централното било – той се вижда от цялото северно подножие на Стара планина, а от върха се разкриват спиращи дъха гледки към Северен Джендем, вр. Ботев, Кадемлиите и цялото поречие на реките Видима и Острешка, които са особено внушителни през зимата!

Програма подходяща за тези от Вас, които имат солидни зимни изкачвания и приличен опит в класическия зимен алпинизъм!

ПРОГРАМА:

Ден 1:
Пристигаме с личен и споделен транспорт в Априлци. Настаняваме се в къща за гости, прогонваме инвентара, хапваме и лягаме рано за да съберем сили за деня на нашия щурм към върха.

Ден 2:
С ранен алпийски старт ще започнем изкачването по огромната снага на Марагидик. Насочваме се по неговия Северен гребен – една истинска класика на българския зимен алпинизъм. Не след дълго вече набираме височина и започва хубавата част – “въоръжаваме” се с алпийска екипировка и започваме катеренето, но не бързаме за да можем да се насладим на неземните панорами, разкриващи се от ръба! Пасажите са най-разнообразни, хоризонтални ръбове остри като бръснач, дълги и технични винкели, вертикални участъци, полегнали плочи и интересни преминавания – мечта за всеки алпинист! Определено ще положим сериозни усилия за да се доберем до върховия гребен, но гледките от него и от върха ще бъдат страхотна награда за всяко усилие!
След като изпием подобаващо количество топъл чай и се подкрепим, правим задължителното снимане и започваме слизането към цивилизацията, но в сърцата ни дълго ще тлеят невероятните спомени от изкачването по този шеметен ръб!
Традиционно преди да тръгнем ще се отбием в проверено кръчме в Априлци, където ще отпразнуваме епичното изкачване с вкусни гозби и греяни винца!
Отпътуване – край на програмата.

 • Изкачване

  1000м

 • Спускане

  1000м

 • Разстояние

  12км

 • Време

  8-10ч

 • Настаняване

  Къща за гости

 • Включено изхранване