ВРЪХ МАНАСТИРИЩЕ – ЕДНОДНЕВНА РАЗХОДКА СРЕД ЛЕТНИТЕ БАГРИ НА ПЛАНА ПЛАНИНА

17 Ноември

За една спокойна неделна разходка сме ви подготвили едно по-леко и истински красиво изкачване до един относително непознат връх, намиращ се съвсем на крачка от града.

Скрита под прегръдката на Витоша, Плана се спотайва тихо и скромно, но удивлява и очарова всеки посетител с една от непознатите й и рядко посещавани панорамни точки!

Връх Манастирище е първенецът на тази планина и целта ни ще бъде да стъпим на него в този лежерен неделен следобяд, който ще бъде подходящ и за най-малките планинари!

При добра видимост от върха пред нас като на длан ще се разстилат гледки към все още заснежената на места  Рила, които ще контрастират над тучните зелени поляни и ще направят прехода ни още по-живописен и красив!

Ще се разходим из едноименното селото, ще отдадем почит на стар вековен дъб и красив манастир, а водачът ще разкаже интересна история за обсерваторията намираща се в подножието на планината.

Програмата е изключително подходяща за начинаещи и напреднали колекционери на гледки, както и семейства с деца!

Отпътуваме от стадион Васил Левски в 8ч. За тези от вас, които предпочитат собствен транспорт, направо ще се чакаме в 9ч в центъра на село Плана. От тук последваме вещите водачи по китен овчарски път, който буквално разделя двете планини Плана и Витоша. Постепенно навлизаме в борова гора, която е толкова прохладна, че ни се иска само да вдишваме от свежестта и чистотата на въздуха. На крачка от града, а толкова далечно като усещане! Гората е отдъхнала от зимата и звуците, които чуваме са само от вятъра, който разклаща листата й. Ходейки нагоре в тази приказка започваме да виждаме цялата величествена осанка на Витоша, а не след дълго и самата Рила с всичките й все още заснежени върхове и хребети. Панорамите са наистина завладяващи, снимаме и се любуваме на пейзажите! Ходенето ни е относително кратко, а теренът позволява да му се насладим без почти никакви усилия. Веднъж стъпили на върха ще си спретнем прекрасен пикник и ще се радваме на този наш малък празник.

На връщане към София ще отделим нужното време на малкото сгушено параклисче в подножието на планината, а за финал ще можем да поспрем и на по чаша студена бира топла супа в изпитано местно заведение. Следва отпътуване към София и край на програмата.

 • Изкачване

  350м.

 • Спускане

  350м.

 • Разстояние

  3км

 • Време

 • Настаняване

 • Включена храна