КАЯКИНГ ПО РЕКА АРДА, НАБЛЮДЕНИЕ И ПОДХРАНВАНЕ НА ЛЕШОЯДИ, ТЪРСЕНЕ НА МИНЕРАЛИ И СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ ИЗ МАДЖАРОВО

10-12 Май

Маджарово се намира буквално в центъра на кратера на вулкан, изригнал преди повече от 35 милиона години!
Обграден от скалисти зъбери, над които се вият лешояди, тук е един истински оазис на дивата природа с изключително богато биоразнообразие, обявено за Орнитологично важно място със световно природозащитно значение.

Голямата популярност на Маджарово обаче се дължи на двата вида Лешояди – Белоглав и Египетски.
Техните гнезда са пръснати сред величествения скален комплекс, обграждащ от всички страни града и формиращ система от 5 защитени територии около кратера на вулкана!
А ние ще станем свидетели на тяхното подхранване – ще имаме възможност за наблюдение и снимане на тези величествени птици от специално за целта укритие!

 

Ще направим 4-часов преход с каяци по едни от най-красивите меандри в нашата родина и по пътя си ще спираме при находища на полускъпоценни камъни, непосредствено до две от защитените територии в района.
Ще потърсим интересни минерали и полу-скъпоценни камъни и ще посетим някои от вълуващите древни светилища, мегалитни комплекси и гробници в района! Едно свежо пролетно приключение, което ще Ви покаже скрити чудеса на природата и забележително културно наследство!

Изключително подходяща програма за начинаещи и семейства с деца!

ВАЖНО!

За да участвате в тази програма с каяк НЕ Е необходимо да умеете да плувате или да имате предишен опит с каяци!

Ден 1: Пристигане – Каякинг

Отпътуване от Националния стадион Васил Левски в София в 07:30ч. с организиран транспорт. Бусчето минава през Пловдив и може да вземе хора от автогара Юг в 09:30ч. Пристигане в с. Маджарово, настаняване и обяд на свободна консумация. Следобяда ще посветим на вълнуващ преход с каяк по маршрут подходящ, както за опитни каякари, така и за хора, които никога не са се качвали на каяк. Маршрутът минава през едни от най-красивите места в България – през цялото време над главите ни се реят белоглави и египетски лешояди, а черните щъркели „танцуват” в бистрите води на Арда, търсейки храната си. В защитената територия гнездят общо 11 вида грабливи птици: Белоглав Лешояд, Египетски Лешояд, Черна Каня, Сокол Скитник, Черношипа Ветрушка, Голям и малък Ястреб, Орел Змияр, Мишелови, Малък Орел. С бинокъл във всеки каяк се наслаждаваме на птичия свят на отдавна застиналия вулкан на Маджарово!
Вечеря на свободна консумация и нощувка.

Ден 2: Наблюдение на Лешояди по време на подхранване и Минералинг

Очаква ни цял, изпълнен с емоции ден, в който ще се дивим на красотите на Маджарово и региона! Ще започнем с една от най-атрактивните дейности, които предлагат нашите домакини – наблюдение на лешоядите по време на подхранване! Наблюдението на лешоядите по време на хранене в техния “ресторант” е незабравима атракция. Понякога на площадките за подхранване на лешоядните видове се събират повече от сто птици, които бързат да изядат основното меню! Ще ги наблюдаваме със зрителна тръба и бинокли на разстояние от около 400 метра. За около 2 часа ще се запознаем с нравите на лешоядите по време на хранене и какво означава да си на върха на хранителната верига и ще имаме водач орнитолог, който ще ни обяснява на терен, всичко което ни вълнува. Ще си направим хубав пикник на някое красиво място, след което продължаваме с търсенето на минерали и полускъпоценни камъни. Търсенето им е интересно приключение, за което Източните Родопи са най-доброто място в България. По време на нашата обиколка ще видим най-големите срутища в България и абразивните кладенци на р. Арда. Ще търсим причудливи форми на халцедон, планински кристал, зелен и червен яспис, опал, вкаменено дърво, опализирани корали, стриди, както и други вкаменелости и всевъзможни видове ахати!
Вечеря на свободна консумация и нощувка.

Ден 3: Глухите камъни, забележителности в района – Отпътуване

Източните Родопи са най-богатия на мегалитни паметници регион на Балканите, оставени ни като наследство от тракийската култура. Много каменни образувания са били обожествявани още преди идването на траките по нашите земи. След закуска ще се отправим към някои от тях за да опознаем по-добре една от най-ранните европейски цивилизации! Ще се разходим до Глухите камъни –  най-големият тракийски скален комплекс в Източните Родопи! Светилището е разположено върху четири скални масива, върху които има множество изсичания, включително и над 200 скални ниши! А от най-високата част на древното светилище се открива великолепна гледка към долините на Арда и Марица. След това ще имаме възможност за посещение на местна Таханджийница, където можем да видим процеса на правене на тахана и ще имаме възможност да си напазаруваме истински тахан и пчелен мед. Преди да отпътуваме ще можем да спрем и на Кромлеха – Българският Стоунхендж или през историческия музей Христо Чолаков. Музеят е с една от най-богатите етнографски сбирки за Източните Родопи и богата минерална колекция.
След всичко това отпътуваме обратно за София – Край на програмата.