ЕСЕННА РАЗХОДКА ДО ПЛАНИНАТА ЛЮБАШ И НЕЙНИЯТ ЕДНОИМЕНЕН ПЪРВЕНЕЦ В ЕДИН ДЕН

12 Ноември

България е една чудна страна, осеяна с много планини, хълмчета и възвишения. Официалният брой планини в България е 39,  ако обаче включим и всички дялове на планини, планински масиви, ридове, възвишения, плата, височини и хълмове, числото става над 230!
В късна есен, когато всичко е обагрено в шарени цветове, а слънцето хвърля прелестната си есенна светлина върху тях, избрахме да ви отведем на еднодневен преход до една не популярна планина – Любаш!
Тя се намира между Брезник и Трън, а едноименният и връх Любаш е висок 1399м., което поставя планината на 21-во място по височина от всички 39.
Сравнително ниската му надморска височина обаче никак не е за подценяване, защото този първенец се издига стръмно над селата Ребро и Лялинци, а гледките по билото са фантастични във всички посоки!
Маршрута е подходящ за семейства, начинаещи планинари и хората, които искат да достигнат до нови и рядко посещавани кътчета на нашата родина!

ПРОГРАМА

Отпътуване с организиран транспорт от Националния стадион Васил Левски в София в 09:00ч. Пристигаме в село Ребро, където правим бърз разбор, подготвяме раниците и тръгваме по стръмните пътеки към връх Любаш. Изкачването от тук е сравнително кратко като разстояние, но за сметка на това терена е стръмен и няма да ни позволи да се движим много бързо. В по-голямата си част склона е почти гол, което ще ни позволи да се радваме на гледки във всички посоки!
Ето че вече сме на най-високата точка и се радваме на есенната красота и идиличните пасторални пейзажи, характерни за района!
След подобаваща обедна почивка и време за снимки, ще се отправим към съседното село Лялинци. Там ще ни чака бусчето, което ще ни закара до черквата Св. Петка в Брезник, както и до изворът с лековитата “желязна” вода!
По преценка на водача е възможно изкачването и на връх Стража (Големи връх) и слизане към село Велиново.
В края на деня приключваме програмата в проверено местно заведение, заредени с хубави емоции, нови планини в списъка и много спомени от хубавите гледки.

Отпътуване за София – край на програмата.

 • Изкачване

  520м

 • Спускане

  470м

 • Разстояние

  7км

 • Време

 • Настаняване

 • Включено изхранване

ЦЕНА: 65лв.

Цената включва: Лицензиран планински водач, транспорт съобразно описаната програма и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва: Изхранване, лични разходи и всичко неизброено като включено.

*Пристигането в региона може да става и със собствен транспорт, в такъв случай той ще ви бъде приспаднат от цената!
*Минимален брой участници – 8
*IntoTheWild запазва правото си на промени с оглед на Вашата безопасност и приятно прекарване!
*Категорично е забранено слушането на чалга по време на програмите на IntoTheWild, по какъвто и да е повод!

*Всички цени на този сайт са с ДДС!