КУРС – ЛАВИННА БЕЗОПАСНОСТ – НИВО I

12-14 Януари

Курсът Лавинна безопасност на IntoTheWild, ще ви даде базово обучение и ще ви помогне да решавате, кога, къде и как да планирате излетите си в зимната планина.  Участниците в него ще получат и затвърдят знания за основно разбиране за лавините, какви са алгоритмите за вземане на решения, оценка на лавинния терен и много важните – спасяване на затрупани хора, другарска взаимопомощ и адекватната първа помощ при изравянето на пострадали!
Този курс осигурява базово обучение за всеки, който се движи в лавинен терен независимо със ски, сноуборд, котки или снегоходки!

Това е обучение с почти изцяло практическа насоченост. Заедно с изучаването на науката и теорията зад феномена лавина, участниците ще прилагат новите си умения в извън пистовия терен и беккънтри условия. Ще прекараме по-голямата част от уикенда на терен, като в допълнение на това ще получите професионални лекции по темата. Ще подкрепим практическите знания с теорията на добре обмисленото вземане на решения, планирането на излети в зимната планина, избора на терен и помощните техники за спасяване.

 Курсът има за цел да предостави практически полеви умения за справянето и най-вече избягването и превенцията на проблемите на зимната планина!
Нашите инструктори са лицензирани планински водачи, професионални планински спасители, ски и сноуборд инструктори и разбира се страстни скиори и сноубордисти, с десетилетия опит в лавинния терен от Алпите до Кавказ. Те са хора, които знаят от първа ръка, че лавинното образование има силата да спасява човешки животи.

Място на провеждане: Витоша

Ден 1: Презентация

Започваме в петък след работа от 18:30 с онлайн встъпителна лекция за видовете лавини, лавинни проблеми, работа с лавинна екипировка и другарска взаимопомощ, която ще осъществим чрез платформата Teams. Презентацията ще продължи до 20:30ч.

Ден 2: Практически занимания

Събираме се в събота в 08:30 пред хижа Алеко. Започваме с изучаване и интерпретиране на различните видове знаци, които ни дава зимната планина. Ще посветим целия ден на упражнения и работа с лавинната екипировка – лавинен уред, сонда, лопата – локализиране на затрупани, начини за сондиране и начини за изкопаването им. Следобяд продължаваме с презентации и лекции относно характерни лавинни терени, теренни капани и човешкия фактор.

Ден 3: Излет и първа помощ при изравяне на пострадал.

През третия и последен ден ще се отправим на кратко изкачване в района. Ще говорим много за избора на линиите на изкачване и спускане, участниците ще могат да направят опити за лична оценка на опасностите и планирането на маршрута. След като навлезем по-навътре ще можем да видим и обсъдим лавиноопасните участъци на Витоша, които никак не са малко. Ще направим множество упражнения, чрез които ще получим близка до реалната представа за това как се случват нещата при реален инцидент – сетивен полигон, тренировъчна акция по спасяване на пострадал и демонстрация на техники за оказване на първа помощ на затрупани от лавина. Следва прибиране към хижата, където ще направим подобаващ разбор и обобщение на курса.
Край на програмата – отпътуване.

 

ОСНОВНИ АСПЕКТИ

  • Видове сняг и снежни лавини
  • Особености и опасности на зимната планина
  • Работа с лавинна екипировка: търсене на пострадал с лавинен уред, сондиране, изкопаване
  • Лавинни тестове
  • Анализи на снежната покривка
  • Избор на линии за изкачване и спускане
  • Планиране на излети в зимната планина
  • Адекватни действия при лавинен инцидент
  • Първа помощ на пострадал в лавинен инцидент