НЕПАЛ – 12 ДНИ ИЗ ВЪЛШЕБНАТА ДОЛИНА ЛАНГТАНГ

06 – 18 Април 2025г

Едва ли има планински ентусиаст, който да не мечтае да зърне величествените склонове на Хималаите. Планини и върхове, несравними по мащаб с нищо друго на Земята, които се издигат на километри над морското равнище! Дом на будистки отшелници, на може би най-издръжливите народи на света – Шерпа и Таманг, както и на върхове, достъпни само за най-дръзките алпинисти!

Но освен с високите си върхове, непалските Хималаи се отличават и с изключителната си гостоприемност. За това и Непал се е превърнал в меката на трекинг туризма – хиляди километри планински пътеки, виещи се през дъждовни и рододендронови гори, минаващи през километрични глетчери и високопланински проходи, ни водят от село на село чак до склоновете и базовите лагери на най-високите върхове!

Непал е единственото място в света, където тези висини са достъпни без нуждата да носим храна или къмпинг екипировка на гърба си – преходите са от село на село, а вечерите се прекарват в общите стаи на чайните в компанията на планинари, алпинисти и местни жители, на по чаша чай или с препълнени с Дал-Бат чинии!