ЕДНОДНЕВНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ ПО ВИА ФЕРАТА КУКЛАТА И ОРЛОВИ ГЛЕДКИ НАД ЛЮБИМАТА МАЛЬОВИШКА ДОЛИНА

14 Юли

Любимата на всички ни Виа ферата Куклата – една от емблемите на Мальовишката долина и най-високата ферата в България, която се е превърнала в задължителна класика за всеки любител на планинарството!

“Железният път” над едноименната хижа Мальовица е средно труден и дава възможност на хора с не особено голям катерачен опит да се докоснат максимално близо до усещането на въздушния и техничен алпинизъм именно там където той се е зародил у нас – в така наречената алпийска люлка на Рила!

Високите участъци на фератата ежегодно ни даряват със зашеметяващи гледки към епичните рилски гиганти, а перфектното осигуряване от опитните алпийски водачи гарантира едно плавно и съвършено преминаване по 370-метровата Виа ферата!

Програмата е подходяща за хора в много добра физическа форма и без страх от височини!

ДЕН 1

Отпътуваме от Националния стадион Васил Левски в София в 08:00ч. Пристигаме на ЦПШ Мальовица и за около час сме на хижата. Ще спрем за кратка почивка и зареждащо леко похапване преди да се насочим към началната точка на маршрута. 

Тук гледките около нас вече започват да стават внушителни и респектиращи. Екипираме се и преминаваме кратък инструктаж относно техниките на придвижване и боравенето с фератна екипировка, които ще ни бъдат необходими за безопасното преминаване на маршрута чак до връхната му точка. А ако се чудите коя е тя – очакват ни 370м денивелация и 2257м панорамна височинна гледка за истински ценители!

Движим се бавно и следваме инструкциите – разбира се не забравяме да се оглеждаме в страни, където преминават едни от най-емблематичните катерачни маршрути, които ще се движат буквално в съседство покрай нас и за които ще научим на място от водачите.

Удовлетворени от усилията и чувствайки се невероятно ще стъпим на връхната точка, където заслужено ще си спретнем късен обяд с умопомрачителните гледки към множество върхове на вече прекрачената и от нас граница над 2000 м в Рилските епични височини! След всичко това се връщаме обратно към хижата и транспорта по алтернативен маршрут по който ни очакват още множество Рилски красоти. 

Следва отпътуване и край на програмата.