ДЕВЕТАШКАТА ПЕЩЕРА И КРУШУНСКИ ВОДОПАДИ – ЛЕКА И ОСВЕЖАВАЩА ЕДНОДНЕВНА ПРОГРАМА С ДЪХ НА ПРОЛЕТ

27 Април

След Великденските празници ще се отправим на еднодневно пътешествие из един красив район, който съчетава две от най-ярките туристически забележителности на нашата страна.

Някъде в южната част на обширната Дунавска равнина се спотайва региона на Крушуна и Деветаки, където ще си направим чудна раздходка и ще се порадваме на пролетната красота на Крушунските водопади и Деветашката пещера!

Ще посветим първата част от деня на обиколка по най-значимите забележителности и множеството чудати водоскоци, изворчета, каскади и езерца на парк Крушунски водопади.

А следобедно ще направим и подобаваща обиколка из тайнствената атмосфера на уникалната Деветашка пещера, както и някои интересни местенца по Деветашкото плато.

Това е една от най-големите пещери в България – тя е недвижима културна ценност с национално значение, природна забележителност и защитена територия.
Добрите условия за живот, които тя предлага привличат вниманието на човека от най-дълбока древност, тук са някои от пещерните находища с най-богати културни останки от каменните епохи и ние ще научим много за нейната история и биоразнообразие от опитния планински водач.

Екскурзията е изключително подходяща за начинаещи планинари, семейства с деца или за по-опитните с желание да преоткрият този магичен български край!

ПРОГРАМА

Отпътуване от Националния стадион Васил Левски в 07:00. След около два часа и половина трансфер пристигаме при Крушуна и бодро закрачваме по красиви пътечки. Ще отделим подобаващо време на уникалните каскади и водни феномени и ще прекараме сред свежите им пръски общо около 1:30ч. След като приключим се насочваме към чудна полянка, където ще си устроим един хубав пикник под лъчите на пролетното слънце. От тук ни остава само да се придвижим към емблематичната Деветашка пещера, където ще прекараме още около 2ч. Ще се запознаем с невероятното разнообразие от прилепи, което живее тук и с много интересната история на това чудато място, което древни хора са използвали за свой дом от хилядолетия. След всичко това ще излезем на платото за кратка разходка и за да зареди душата и тялото с още слънце, пролетна енергия и топлина! От тук се товарим на бусчет, след което следва отпътуване към София и краят на този хубав ден.

 • Изкачване

  100м

 • Спускане

  100м

 • Разстояние

  5км

 • Време

  4-5ч

 • Настаняване

 • Включена храна