ПРЕМИНАВАНЕ НА ФЕНОМЕНАЛНИЯ КАРСТОВ РЪБ КОНЧЕТО – ВЪЗДУШНИ ПАНОРАМИ ОТ МРАМОРНОТО БИЛО

14 Септември

Вдъхващ респект у всеки планинар, острия пирински ръб Кончето винаги е бил една от притегателните сили на Мраморното било.

С въздушните си участъци и зашеметяващите гледки почти през цялото време на маршрута, той се нарежда на едно от първите места по популярност за опитните планинари, търсещи по-технични и ангажиращи терени.

За нас ще бъде истинско удоволствие и тази година да ви преведем през този истински шедьовър на майката природа!

Острата форма на седловината, свързваща върховете Кутело и Бански Суходол неслучайно носи името си, тъй като някога планинарите са преминавали по маршрута единствено “оседлавайки” този така пиперлив участък на планината!

Днес той е обезопасен със стоманено въже и осигуряването от опитен планински водач на терена превръща това изживяване в едно истинско удоволствие!

Програмата е подходяща за хора с опит в планината и много добра физическа подготовка!

ПРОГРАМА

Отпътуване в 06:00ч. от паркинга пред стадион Васил Левски – София.
Трансфер до х. Вихрен, където нарамваме раниците и ведро закрачваме към емблематичните Казани.
След няколко часово изкачване ще се озовем на премката под връх Кутело, където ясно ще различим осанката на изящния ръб Кончето. Тук по преценка на водача ще можем да се осигурим с допълнителни въжета при необходимост. Поемаме бавно и с повишено внимание по ръба и не наслаждаваме на въздушните усещания на терена. Макар и техничен и ангажиращ, той ще ни дари с невероятни панорами във всички посоки, за които водачът ще разкаже подробно на място. Ще се придвижваме с увереност докато не стъпим на един от любимите ни върхове Бански суходол и в краката ни не легнат гледки към някои емблемите на Пиринското мраморно било, както и простори от връх Пирин, през Синаница, Каменица и Яловарника, чак до Рила и Родопа! При повече късмет по отвесите ще можем да зърнем и скромните тихи емблеми на Пирин и планинарството, великолепните еделвайси! Удовлетворени и приятно изморени от този незабравим планинарски ден, няма как да не се възнаградим с вкусно хапване и чаша бира в любимия ни ресторант преди да отпътуваме за София. Прогнозно пристигане 20-21ч.

 • Изкачване

  1000м

 • Спускане

  1000м

 • Разстояние

  10км

 • Време

  9-10ч

 • Настаняване

 • Включено изхранване