КАТЕРАЧЕН УИКЕНД НАД СМОЛЯН

12-13 Октомври

Елате с нас и погледнете земята от високо през сюрреалистичните гледни точки, разкриващи се пред нас единствено и само чрез скалното катерене!
Уикенд, който ще Ви дари с невероятни емоции, ценни нови знания и умения, а гледките – никога няма да ги забравите!
Тъй като района има доста прилично разнообразие от маршрути, програмата е подходяща, както за хора без абсолютно никакъв опит в катеренето, така и за тези от вас, които вече имат преминати курсове и имат известни умения!
Начинаещите ще започнат с основни техники и ще получат много нови усещания и един изцяло нов поглед над планината, на учебните скали на Турлука.
А за тези които имат предишен катерачен опит, умеят да осигуряват и да спускат правилно рапели сме подготвили страхотна програма из фантастичните маршрути по-високи от едно въже, около град Смолян!
Нашите лицензирани алпийски водачи ще ви разходят из някои от Multi-pitch класиките в района и други турове за ценители!

Програмата не е курс по скално катерене, а по-скоро има за цел да разкрие невероятната красота на скалното катерене на начинаещите, да натрупа още “километраж” и опит в изкачванията на напредналите и разбира се да Ви покаже красотата на Смолянския гранит!

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Смолян по обед. След като се нахраним и отпочинем от пътя, ще се разкършим на изкуствена стена за катерене. Ще се запознаем с основните принципи и техники в катеренето, осигуряването, както и основните грешки.
Следобед най-после ще полазим истинска скала и ще се насладим на фантастичните гледки откриващи се от по-лесните турове на Турлука (Невястата)!
Там ще направим и първите си мини рапели.
Следобед по-напредналите от вас ще се насладят на фантастичните гледки откриващи се от 45-метровия тур Златна есен – 4 категория в който задължително се навлиза с рапел!
А вечерта ще прекараме на палатки с лагерен огън край скалите, от където ще се дивим на гледката към вечерния Смолян и ще си изготвим незабравимо барбекю!

Ден 2

След като закусим подобаващо ще се посветим на учебните скали на Турлука. През целия ден ще гребем с пълни шепи от магията на скалното катерене и ще направим множество изкачвания по най-лесните и след това и по-трудни маршрути!
Ще обядваме там, след което ще се изкачим на самия връх на скалата откъдето ще се насладим на 360-градусова, спираща дъха панорама. А за капак на всичко ще се спуснем от там на рапел – алпийска техника на протриване, гарантираща голяма порция адреналин и емоции!
По-напредналите от вас още от сутринта ще се отправят към Беширов камък и Иглите.
Там ще направим изкачвания от по две или три въжета, първо по по-лесните и след това и по-трудни маршрути. Ще обядваме там със сандвичи и топъл чай, след което ще продължим да се катерим до като вече нямаме сили.
След всичко това ще посетим проверено кръчме за заслужена топла супа и студена бира! Отпътуване – край на програмата.