НОЩНО ИЗКАЧВАНЕ И ПРАЗНИЧЕН ИЗГРЕВ ОТ ВРЪХ КАБУЛ

22 Септември

В края на Септември, високите върхове на Рила вече неминуемо са в хватката на есента, която оцветява алпийските треви в онзи златен цвят, който толкова много обичаме.

А за да се порадваме на тази есенна приказка, ще се насочим към един класически преход, който ще ни разкрие красотите на района и магията на Рила по изгрев слънце!

Това е един връх, който буди възхищение у всеки планинар с колосалните си размери и фантастичните панорами, които се откриват от него.

Това е могъщият връх Кабул, чийто титаничен купол, впечатляващо се извисява и се вижда почти от всички по-високи върхове в планината!

А за да е още по-вълнуващо и запомнящо се, ще направим това изкачване в ранните часове на сутринта и ще станем свидетели на магичния изгревен спектакъл, над може би едни от най-добрите панорами в Рила планина!

Програмата е подходяща за хора в много добра физическа форма!

ПРОГРАМА

В идеалния вариант отпътуваме от София на 21 Септември, след работа от стадион Васил Левски в 19:00ч. Пристигаме в Паничище и се настаняваме в хотелче. За който няма възможност да тръгне от вечерта, е възможно и отпътуване директно от София рано през нощта на 22ри, важното е всички да бъдем при местността Зелени преслап, не по-късно от 04ч сутринта.

Включваме челниците и бавно потегляме нагоре през вековните Рилски гори. Постепенно набираме височина и не след дълго излизаме от горския пояс, при което зората ни погалва с меката си светлина и пред нас се разкриват страхотни гледки към околните спящи върхове, долини и циркуси! Не след дълго различаваме в тъмнината и снагата на могъщия водопад Рилска Скакавица, който неуморно хвърля водите си от над 70м височина. Следва относително дълго, но плавно ходене по купола на върха, до момента в който не стъпим на най-високата му точка, а там ни очаква и кулминацията за деня – обличаме по едно яке, сипваме по един топъл чай и заемаме първия ред за един от най-красивите природни спектакли. Сенките заиграват своя танц по притихналите хълмове и долини и не след дълго слънцето се показва и облива всичко наоколо с чисто злато – гледки към Мальовица, Мусала, Отовица, Калините Лакатишка Рила, Витоша и красивите циркуси прорязващи планините – пием чай, похапваме вкусотии на крак и ликуваме от заобикалящите ни благини! Следва стръмно спускане към х. Скакавица минаващо през горски терен, където ще се движим с по-голяма прецизност и внимание.

На хижа Скакавица ще направим почивка за топла супа и студена бира, след което продължаваме надолу към Зелени преслап, където програмата идва към своя край. Отпътуване – Край на програмата.

 • Изкачване

  950м.

 • Спускане

  950м.

 • Разстояние

  12км

 • Време

 • Настаняване

 • Включена храна

ЦЕНА: 85лв
Цена за записвания след 15 Септември: 95лв

Цената включва: Лицензиран планински водач, организиран транспорт съобразно програмата и планинска застраховка за деня на изкачването.
Цената не включва: Изхранване, нощувка, лични разходи, всичко неизброено като включено.

*Пристигането в региона може става с личен транспорт, в такъв случай той ще бъде приспаднат от цената!

*При невъзможност за реализиране на програмата поради неподходящи метеорологични условия или други причини, направените плащания могат да се ползват за други събития или се възстановяват в пълен размер!

За повече инфо:

0888889785
0888544447

*Туроператора запазва правото си да променя програмата и маршрута по свое усмотрение, спрямо метеорологичните условия или кондицията на групата!