ВЪРХОВЕТЕ ИЗДРЕМЕЦ И ЯВОРЕЦ, ДЕФИЛЕТО НА РЕКА БОВСКА И МАНАСТИРА 7-ТЕ ПРЕСТОЛА – НАЙ-ДОБРОТО ОТ ЕСЕННАТА ГОЛЕМА ПЛАНИНА!

16-17 Ноември

В един от най-интересните дялове на Стара планина и точно над прекрасното Искърско дефиле, има няколко не много високи, не много известни, но много значими за местните хора местности и върхове – това са връх Яворец висок 1393 м.н.в., който се издига над чудните красоти и открива невероятни гледки към Искърското дефиле и връх Издремец, който хвърля поглед към целия дял Голема планина, Врачански Балкан, Мургаш, Витоша и Рила!
По него минава и международният маршрут Е-3, по познат ни като Ком – Емине, а Ком-Еминейци отделят от ценното си време за да се насладят на гледките откриващи се от тези места!

При ясно време пред погледите ни ще се открият фантастични панорами към околните китни селца, дефилета, каньони и скалисти амфитеатри!

А между тези върхове се крият още много чудеса – един от карстовите извори под връх Яворец, поставя началото на Бовска река – наричана от местното население Селска, която протича диагонално през селото и по цялото си течение реката образува множество меандри, скални прагове и красиви водопади, най-внушителния от които се казва Под Камико и хвърля водите си от над 40м!

Тук са и едни от много малкото естествени езера на Стара планина, митичния манастир 7те Престола, както и легендарните гозби и малинови вина на хижа Тръстеная …

Нашите опитни водачи са подбрали тази превъзходна комбинация от леки пешеходни преходи, страхотно панорамни върхове, възхитителни есенни пасторални пейзажи и ярките културни богатства на региона, която по най-добрия начин ще ви разкрие малко познатия, но прелестен дял – Голема планина!

Ден 1:

Отпътуване в 08:30ч. от паркинга пред стадион Васил Левски – София.
Трансфер до района, след което вадим фотоапаратите и се гмуркаме в дефилето на река Бовска! Следваме водача из  множеството осеяни с есенна шума водни падове и скокове и не след дълго стигаме до най-впечатляващия от тях – Под Камико. Правим задължителните снимки, след което излизаме от тук и започваме изкачването на връх Яворец! Почти през цялото време ще се дивим на чудни есенни панорами над селцата и красотите на Искърско дефиле! Ето, че не след дълго сме на върха, където ще си направим лек пикник на страхотно и панорамно място, заобградени от приказни гледки и ярки есенни цветове! Следобед ще продължим напред по билото, където след серия от незнайни пътечки ще достигнем до хижа Тръстеная. Настаняваме се и се отдаваме на фантастичните мезенца, гозби и малинови вина които се предлагат тук!

Вечеря на свободна консумация и нощувка на хижата.

 • Изкачване

  500м.

 • Спускане

  100м.

 • Разстояние

  8км.

 • Време

  4ч.

 • Настаняване

  Хижа Тръстеная

 • Включена храна

Ден 2:

Ставаме и закусваме подобаващо. Нарамваме раниците и с фотоапарат в ръка закрачваме бодро по билото към нашата цел – връх Издремец! Не след дълго сме на най-високата му точка и ликуваме от страхотните гледки към няколко дяла на Стара планина, Краището, Витоша, Рила и дефилетата на реките Искър и Габровница с осеяните по терасите им китни селца! Ще посветим известно време за да обиколим многото панорамни места в близост до върха и Манастирска поляна! От тук продължаваме напред към поредния връх – Лиляка, след което ще започнем живописно спускане към долината на река Габровница, където ни очаква вълнуващо посещение в манастир 7те Престола!
Самия Софроний Врачански е служил литургии тук, а това е било и любимо място за поклонение и уединение на великия Иван Вазов и вие веднага ще разберете защо. Повече за тайните и легендите свързани с манастира ще разкаже на място опитния водач. След всичко това бусчето ще ни очаква, но разбира се ще се отбием за топла супа и чаша студена бира на одобрено място с които да отпразнуваме страхотното приключение и чак тогава ще поемем към дома!
Отпътуване за София – край на програмата.

 • Изкачване

  300м

 • Спускане

  900м.

 • Разстояние

  8км.

 • Време

  6ч.

 • Настаняване

 • Включена храна

  Закуска

Цена: 175лв.
Цена за записвания след 10 Ноември: 195лв.

Цената включва: Лицензиран планински водач, нощувка и закуска в хижа Тръстеная, организиран споделен транспорт съобразно описаната програма (изходната и крайна точка са далече една от друга) и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва: Останалото изхранване, лични разходи, всичко неизброено като включено.

За повече инфо:

0888 544 447

*Туроператорът запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение и спрямо метеорологичните условия или кондицията на групата!
*При невъзможност за реализиране на програмата поради неподходящи метеорологични условия или други причини, направените плащания могат да се ползват за други събития или се възстановяват в пълен размер!

Всички цени на този сайт са с ДДС!