ОСТРОВ СКАЙ, МОРЕТО НА ХЕБРИДИТЕ И ЛОХ НЕС – 7 ДНИ ИЗ ФЕНОМЕНАЛНИТЕ SCOTTISH HIGHLANDS

07-14 Юни 2025г

Стоим пред призрачен скален връх, а около нас лъчите на залезното слънце пробиват тъмни облаци и обливат със злато всичко наоколо …
Някъде отсреща “Замъкът на сенките” се е вкопчил в склона вече от 1200 години, а рушащите се стени очертават крива линия на фона на морето.

Отвъд езерото Лох Ейшорт тъмните върхове на планините Куилин стоят на хоризонта като редица смачкани шапки на вещици, улавяйки облаците които преминават.

Нищо чудно, че Скатах е избрала това място, за да основе своя боен колеж, където войни ще дойдат от далеч и нашир, за да се обучават в изкуствата на войната и магьосничеството от може би най-великия войн, който келтските царства са познавали.  Или поне така казват легендите …

Оформен като крило на гарван, разпростиращо се в морето на Хебридите, островът Skye е един своеобразен театър на природната драма, където легенди като тази за Scáthach са се разигравали от векове.
Тази земя е идеалният декор за местните легенди от които човек може да настръхне – всички те са за смели войни, феи и вещици.

 

Но като оставим фолклора настрана, Шотландският север е едно изключително приветливо и подредено място в което кипи страхотен живот и туризъм.
И ние ще се гмурнем в това необикновено място, където ще посетим някои от задължителните класики, но разбира се стандартно за нас, ще отделим по-голямата част от времето на по-малко известни и главозамайващи маршрути и места!

Опитните водачи не само ще ви разкрият някои от скритите джемове тук, но и ще разкажат легендите, които са свързани с тях.
В продължение на векове онези, които наричат Скай свой дом са израствали с тези приказки и легенди и те все още са дълбоко преплетени в неговите вълнуващи пейзажи.

В продължение на 7 дни ще общуваме с колоритните местни, ще се дивим на този вълшебен пейзаж и ще отнесем частица от него завинаги със себе си, защото Scottish highlands са наистина невероятни … !