МАЛКО ПОВЕЧЕ ОТ ДЕВЕТ СЪВЕТА ЗА ТОВА КАК ДА ИЗБЕРЕМ ОБУВКИ ЗА ПЛАНИНА

Изборът на правилните обувки за един планинар е процес, който понякога може да бъде сравним с търсенето и намирането на идеалното ново гадже. :)))) 

Може да звучи малко пресилено, но по-опитните планинари отлично знаят, че мечтаните туристически обувки трябва да бъдат в пълен синхрон с вашия крак, с това по какъв начин и къде искате да стигнете с тях и в резултат на всичко това да имате предимно позитивни преживявания заедно. ;
)

Така че преди да завържете възела и да тръгнете по пътеките, вие трябва да сте сигурни, че обувките пасват идеално на крака ви и че са правилните за съответния преход или изкачване.
Просто защото едно от най-неприятните неща, които могат да ни споходят в планината може да дойде от неправилно подбрани обувки, да не говорим, че може да си бъде и направо опасно.

Разликата между черни/падащи нокти, мехури, протривания и блаженството да скачаш с лекота от камък на камък не е голяма и обикновено е свързана с това да отделите малко повече време в предварително четене и проучване.

Но тъй като в момента избора на пазара е толкова голям, че на човек може да му се завие свят от шеметния набор, който се простира от ултра леки обувки до обувки за алпинизъм, в тази статия ние ще се фокусираме върху класическите три-сезонни планинарски обувки.

Те са и може би най-универсалните обувки за планина.
Сферата на тяхното приложение обхваща голяма част от сезоните в планината – от първите пролетни дни, през лятото по високите части на планините, чак до късна есен.
Здравата и надеждна конструкция на някои модели ги прави подходящи за определена употреба и през зимата.

Това са високи и стабилни обувки с висок борд и дебела подметка, хващащи здраво глезена, предпазващи стъпалата от негативни въздействия и поддържащи работата на стъпалото при дълги преходи.

Спокойно можем да кажем, че този тип обувки са класическата обувка на планинарите.

В следващите редове ще споделим няколко съвета извлечени от личния ни опит, които ще ви помогнат да изберете своите обувки така, че те да бъдат ваш верен другар в преходите дълги години.