ЗИМЕН ИЗГРЕВ НА ГОЛЯМ МЕЧИ ВРЪХ И ПРЕХОД ИЗ БИЛАТА НА ПАРАНГАЛИЦА

03-04 Април

В края на Март, когато високите части на Рила все още са затрупани от тежки снегове, ще посветим един уикенд на едно вълнуващо преживяване – ще изгледаме зимен изгрев от Голям Мечи връх, а рилските върхари ще бъдат пръснати като на длан пред нас!
Ще се покатерим по билата на Парангалица и ще преминем последователно през върховете Мерджика (2485м.), Парангалица (2420м.), Русалия (2378м.) и Исмаилица (2409м.) и ще опознаем този отдалечен дял на Рила!
Акумулираното количество сняг, което традиционно за това време на годината в този район, може би ще ни наложи да се придвижваме със снегоходките.
Вечерта ще пренощуваме в една от най-гостоприемните хижи в Рила – х. Македония, където ще ни посрещнат с хубаво вино и вкусни гозби!
Самата хижа е разположена в седловината Мечи проход /между Голям и Малък Мечи връх/ в Югозападния дял на Рила и се намира на 2166м!

Една страхотна програма, подходяща и за тези от вас, които правят първите си стъпки в чудесата на зимната планина!

Ден 1 – Пристигане в района на ски курорт „Картала“

Отпътуваме в 06:30 с организиран транспорт от стадион Васил Левски в София. Пристигаме при лифт Картала.
Качваме се на лифта, който ни стоварва на билото и потегляме в посока х. Македония. Прехода до хижата е около 4-5ч. по лек и много приятен терен със страхотни гледки, който минава по границата на биосферен резерват Парангалица. Ако лифта не работи ще се качим по долината към хижата, където над нас ще се извисяват непроходните смърчови и смърчо-белмурови гори на Парангалица.
За финал ще се покатерим на Малък Мечи връх от където се разкриват спиращи дъха панорами!
Прибираме се доволни в хижата, където ще се нахраним и ще легнем рано – утре ще се става по тъмно. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  400м.

 • Спускане

  150м.

 • Разстояние

  8км.

 • Време

  4ч.

 • Настаняване

  хижа Македония

 • Включена храна

Ден 2: Изгрев от Голям Мечи връх

Ставаме рано. Навън е тъмно, но слагаме челниците и закрачваме бодро към върха! Изкачването не е дълго и скоро започваме да различаваме върха в промъкващия се сумрак. Набираме височина а небето от Изток започва да се оцветява във все по-ярки цветове! Ето че вече сме на върха и цяла Рила е пред нас! Не след дълго първите слънчеви лъчи огряват челото на Мусала – това е привилегията да си най-високия връх на Балканите! Но съвсем скоро първите лъчи огряват и нас, а наоколо светлината започва да играе своя неописуем спектакъл! Снимаме дълго и се радваме на това истинско чудо на природата – изгревът! Когато цветовете утихнат, започваме слизане към хижата където ни очаква заслужена и богата закуска и много топъл чай! След като добре се нахраним и отпочинем, започваме слизането обратно към цивилизацията.
Пристигаме при бусчето, където програмата приключва, но ние ще носим цветовете на изгрева в себе си още дълго … !

 • Изкачване

  500м.

 • Спускане

  950м.

 • Разстояние

  12км.

 • Време

  4.30ч.

 • Настаняване

 • Включена храна

  Закуска

Цена: 125лв.

Цената включва: Лицензиран планински водач със ски – сплитборд, наем на снегоходки, нощувка и закуска на х. Македония и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва: останалото изхранване, билет за лифт, лични разходи, всичко неизброено като включено.

За повече инфо:

0878 022 724
0888 544 447

Туроператора запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение, спрямо метеорологичните и лавинни условия или кондицията на групата!