ЗИМЕН ИЗГРЕВ НА ГОЛЯМ МЕЧИ ВРЪХ И ПРЕХОД ИЗ БИЛАТА НА ПАРАНГАЛИЦА

01-02 Април – ПОТВЪРДЕНА!

В началото на Април, когато високите части на Рила все още са затрупани от тежки снегове, ще посветим уикенд на едно вълнуващо преживяване – ще изгледаме зимен изгрев от Голям Мечи връх, а рилските върхари ще бъдат пръснати като на длан пред нас!
Ще се покатерим по билата на Парангалица и ще преминем последователно през върховете Исмаилица (2409м.), Русалия (2378м.), Парангалица (2420м.) и Мерджика (2485м.) и ще опознаем този отдалечен дял на Рила!
Натрупаното количество сняг, традиционно за това време на годината в този район, ще наложи придвижването ни да е със снегоходки.
Вечерта ще пренощуваме в една от най-гостоприемните хижи в Рила – х. Македония, където ще ни посрещнат с хубаво вино и вкусни гозби!
Самата хижа е разположена в седловината Мечи проход /между Голям и Малък Мечи връх/ в Югозападния дял на Рила и се намира на 2166м!

Една страхотна програма, подходяща и за тези от вас, които правят първите си стъпки в чудесата на зимната планина!

Ден 1 – Пристигане в района на ски курорт “Картала”

Отпътуваме в 07:30 със споделен транспорт от София. Пристигаме при лифт Картала.
Качваме се на лифта, който ни стоварва на билото и потегляме в посока х. Македония. Прехода до хижата е около 4-5 часа по много приятен и огледен маршрут, който минава по границата на биосферен резерват Парангалица. Ако лифтът не работи, ще се качим по долината към хижата, където над нас ще се извисяват непроходните смърчови и смърчо-белмурови гори на Парангалица.
За финал ще се покатерим на Малък Мечи връх от където се разкриват спиращи дъха панорами!
Прибираме се доволни в хижата, където ще се нахраним и ще легнем рано – утре ще се става по тъмно. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • Изкачване

  400м.

 • Спускане

  150м.

 • Разстояние

  8км.

 • Време

  4ч.

 • Настаняване

  хижа Македония

 • Включена храна

Ден 2: Изгрев от Голям Мечи връх

Ставаме рано. Навън е тъмно, но слагаме челниците и закрачваме бодро към върха! Изкачването не е дълго и скоро започваме да различаваме върха в промъкващия се сумрак. Набираме височина а небето от изток започва да оцветява облаците във все по-ярки цветове! Ето че вече сме на втория по височина връх в югозападна Рила – Голям Мечи връх (2617 м). Не след дълго първите слънчеви лъчи огряват белоснежните Рилски върхове в този дял на планината, а наоколо светлината започва да играе своя неописуем спектакъл! Снимаме дълго и се радваме на това истинско чудо на природата – изгрева! Когато цветовете утихнат, започваме слизане към хижата където ни очаква заслужена и богата закуска и много топъл чай! След като добре се нахраним и отпочинем, започваме слизането обратно към цивилизацията.
Пристигаме при колите, където програмата приключва, но ние ще носим цветовете на изгрева в себе си още дълго … !

 • Изкачване

  500м.

 • Спускане

  950м.

 • Разстояние

  12км.

 • Време

  6ч.

 • Настаняване

 • Включена храна

  Закуска

Цена: 155лв.
Цена за записване след 27 март: 175лв

Цената включва: Лицензиран планински водач, наем на снегоходки, нощувка и закуска на х. Македония и планинска застраховка за периода на екскурзията.

Цената не включва: останалото изхранване, билет за лифт, лични разходи, всичко неизброено като включено.

За повече инфо:

0878 022 724
0888 544 447

Туроператора запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение, спрямо метеорологичните и лавинни условия или кондицията на групата!