ПЛАНИНАТА ГОЛО БЪРДО – ЕДНА ИСТИНСКА ФЕЕРИЯ ОТ ЦВЕТОВЕ И ШЕМЕТНО БИОРАЗНООБРАЗИЕ

24 Май

На един от най-светлите ни национални празници – 24 Май, ще се отправим на еднодневно пролетно пътешествие из една малко позната, но смайващо красива планина! Ще Ви запознаем с нея и ще Ви разкрием някои от нейните тайни. Това е цветната съкровищница на Верило-Руйската планинска редица  – планината Голо бърдо!
През пищния месец Май тук се развихря една истинска феерия от ярки цветове и шеметно биоразнообразие!
Ще направим панорамен преход от най-високия й връх – Ветрушка, до един от най-старите резервати у нас – резервата Острица, който е уникален с голямото си изобилие на извънредно редки за флората на България растителни видове!
Тук на сравнително малка площ са установени над 300 висши растения, някои от тях български ендемити като Урумово лале, Урумов лопен, Българско карамфилче! Наоколо ще открием впечатляващи разновидности на Перуники, Теменужки и много други билки и цветя, много от тях Ледникови реликти – сравнително стари видове оцеляли след последния ледников период!
Водач ще бъде страхотната Михаела Йорданова – ботаник и планински водач с много опит, който ще сподели безценни знания за всяко цветче, билка и жива материя която срещнем по пътя си!
Лека и разтоварваща пролетна екскурзия, подходяща за начинаещи планинари, както и за напреднали с интерес да преоткрият една сравнително непозната дестинация!

Отпътуване в 07:30ч. от паркинга пред стадион Васил Левски – София.
Трансфер до района, след което вадим фотоапаратите и започваме изкачването на връх Ветрушка! Изкачването не е дълго и ще ни дари със страхотни и различни гледки към Витоша, Рила, Верила, Краището и далеч към Руй и Осоговска планина! След като пристигнем на върха продължаваме по панорамното било към резервата Острица където освен фантастичното разнообразие от диви цветя и билки, ще се дивим и на причудливи карстови скални форми и образувания! Ще си направим пикник на това чудно място, заобградени от приказни гледки и много пролетна зеленина! Следобед ще се спуснем към мястото от където ще ни поеме бусчето и ще ни закара обратно към София – край на програмата.


ЦЕНА: 45лв

Минимален брой участници: 7

Цената включва: лицензиран планински водач – ботаник, транспорт съобразно описаната програма и планинска застраховка за деня на екскурзията
Цената не включва:
храна и други разходи от личен характер, такси за посещение на забележителности, всичко неизброено като включено


За повече инфо:

0878 022 724
0888 544 447

*Организираният транспорт е включен при минимум 7 участника!
*Туроператорът запазва правото си да променя програмата по свое усмотрение и спрямо метеорологичните условия или кондицията на групата!
*Всички цени на този сайт са с ДДС!

ЗАПИСВАНЕ: