ОТ МЕСТИЯ ДО УШГУЛИ – 9 ДНИ ТРЕКИНГ ИЗ СВАНЕТИЯ – ВЪРХОВЕТЕ УШБА, ШХАРА, БЕЗЕНГИЙСКА СТЕНА И БЕЗБРОЙ КРАСОТИ

30 Юли – 07 Август

“ … Сванци са господари на народите около тях и притежават височините на Кавказ над Диоскурия. Те имат цар и съвет от триста души; и те могат да съберат безстрашна армия от двеста хиляди, защото целият народ е бойна сила.
Говори се, че в страната им златото се носи по дъното на планинските потоци и че варварите го събират с перфорирани овчи кожи и че това е произходът на мита за Златното руно … “


Страбон, Географика, 7 пр.н.е.

Няма никакво съмнение, че Сванетия е древна страна на много чудеса.
Мнозина я считат за най-красивият регион на Грузия и същността на това, което страната може да предложи на туристите.
Истината е, че почти всички онези зашеметяващи снимки на автентични каменни села, буйни реки, ярко зелени долини и внушителни снежни върхове …. повечето от тях са направени тук.

Но планините на Сванетия крият и много тайни. На първо място, от хиляди години те са били родина на Сванският народ, много отличителна етническа група хора, свързана с грузинците. Народ с изключително богата история, уникални традиции, собствен език и страхотно колоритни бит и култура!
Заедно с гордия Кавказ, най-голямата атракция на Сванетия са нейните средновековни кули-къщи.
Това изключително съчетание на планински пейзаж със селища от средновековен тип и автентичните кули-къщи, е отредило място на Горна Сванетия в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство!

 

А каква програма сме подготвили само – ще преминем през някои от най-важните проходи, ще се покатерим до величествените ледници на могъщите върхове и символи на района – Ушба и Шхара, ще проходим някои от най-панорамните била и ще се дивим на отраженията на ледено-скалните катедрали на Кавказ в прелестни ледникови езера …
Програмата съдържа най-доброто класическата трекинг обиколка на Сванетия – пресичането на прохода Чхундери и един вълнуващ преход до Ушгули през високия 3000м висок проход Лагем, както и допълнително време, посветено на село Ушгули!
Тя е базирана на опитът ни в района и е подходяща за тези, които имат желанието да проходят най-живописните планински маршрути, но и да вкусят от вълнуващите културни съкровища на Сванетия!

Ден 1 – Отпътуване

Отпътуване от летище София. Пристигаме в град Кутаиси, след което ни предстои трансфер към Сванетия и настаняване в уютна къща за гости в селцето Мазери, където се отдаваме на храна, почивка и обсъждане на предстоящите приключения. Лягаме рано – очаква ни една истинска одисея от Кавказки красоти!